fbpx
Kanta-Häme

Asukkaat saapuvat Teerimäkeen

Ensimmäiset asukkaat saapuvat vastavalmistuneeseen Hoivakoti Teerimäkeen runsaan viikon kuluttua. Iloisenvärisiä yhteisiä tiloja kalustetaan jo hyvää vauhtia, verhoja ripustetaan ja kuntosalilaitteita odotellaan.

– Tämä on koti, ei laitos. Tärkeintä on, että asukkaat saavat elää elämäänsä kuten ovat tähänkin asti tottuneet. Nukkumaan mennään ja herätään omien tapojen mukaan eikä keneltäkään kielletä konjakkituikkua tai viinilasillista, kertoo liiketoimintajohtaja Tuija Antila Esperiltä.

Kun talo on täynnä, asukkaita on 62.

Teerimäessä korostetaan toimintaa ja osallistumista. Asukkaat voivat siivota huoneensa itse, osallistua pyykin pesuun ja viikkaukseen, ruokapöytien kattamiseen ja hoitaa puutarhassa kasveja.

– Me käymme kaupungilla, Goodmanissa, taidenäyttelyissä ja jopa ongella. Asukkaiden hyvät ideat toteutetaan, vakuuttaa yksikön päällikkö Kaarina Koskenniemi.

Kodinomaisuus ja totuttujen tapojen jatkaminen elämän loppupuolella kuuluvat kaikkien palvelutalojen ja hoitokotien periaatteisiin. Ikääntyminen ja hoidon tarve eivät enää saisi viedä vanhukselta oikeutta toteuttaa mielihalujaan.

Yhä useampi vanhus saa valita palvelusetelin turvin oman hoivakotinsa. Hämeenlinnassa eriasteista hoivaa saa niin kaupungin itse ylläpitämissä kuin yksityisissä hoivakodeissa, joista kaupunki ostaa paikkoja.

Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki arvioi, että hoitopaikat jakautuvat tällä hetkellä suunnilleen puoliksi yksityisten ja kaupungin yksiköiden kesken.

– Molemmissa on hyvät puolensa ja molempia tarvitaan jatkossakin. Yksityisiltä palveluntuottajilta ostettujen paikkojen avulla pystymme joustavasti vastaamaan kasvavaan tarpeeseen ilman, että kaupunki rakentaa kiinteistöjä, Savijoki kertoo.

Yksityisten yksiköiden osuuden merkitys tulee lähivuosina korostumaan, kun suurten ikäluokkien ikääntyminen lisää hoitopaikkojen tarvetta, mutta vain lyhyeksi ajaksi. Sen jälkeen vanhusmäärä taas laskee.

Kaupunki turvaa edelleen hoivapalvelujen kilpailutukseen ja ostopalveluihin.

– Painotamme erityisesti tasapuolisuutta, jossa yksikään tuottaja ei pääse monopoliasemaan. Täällä toimii kaupungin omien yksiköiden lisäksi lähes kymmenkunta yksityistä yritystä. Se takaa kilpailun ja hyvän laadun, jota seuraamme erittäin tiukasti, Savijoki sanoo.

Kilpailutus ei Hämeenlinnassa vaikuta hoivakodeissa asuvien arkeen. Yksikään ei joudu vaihtamaan kotia, vaikka kaupungin puitesopimuskumppanit vaihtuisivat.

Hämeenlinna jatkaa myös omien hoivayksiköiden rakentamista, muttei kantakaupunkiin. Lammille ja Iittalaan suunnitellaan hyvinvointikeskuksia keskelle taajamia. Niissä hoivakodit niveltyvät kotihoidon jatkoksi ja osaksi muita terveys- sekä kulttuuripalveluja. Myös Renkoon mietitään kaupungin ratkaisua vanhainkodin kehittämiseen. HÄSA

Menot