Kanta-Häme Hämeenlinna

Asukkaat varoittivat kaupunkia vaarallisesta puusta, lopulta myrsky viimeisteli kaadon

Hämeenlinna kaataa kymmeniä puita vuosittain, mutta kaikki niistä eivät ole vaarallisia.
Heikkilänkadulla kaatunut puu oli nopeasti korjattu pois sen jälkeen, kun alueen asukas oli ilmoittanut puun kaatumisesta kaupungille. Kuva: Esko Tuovinen
Heikkilänkadulla kaatunut puu korjattiin nopeasti pois sen jälkeen, kun alueen asukas oli ilmoittanut puun kaatumisesta kaupungille. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan asukkaat ilmoittavat aktiivisesti vaarallisiksi kokemistaan puista.

Heikkilänkadulla Idänpään kaupunginosan asukkaat varoittivat Hämeen Sanomien tietojen mukaan kaupunkia useaan otteeseen alueella sijaitsevasta vaarallisesta puusta. Lopulta puu kaatui kesäkuun ensimmäisen lauantain myrskyssä.

Puun kaatuminen ei aiheuttanut mittavia vahinkoja, mutta tilanne olisi voinut olla toinen.

Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaa kertoo kaupunkilaisten ottavan yhteyttä vaarallisista puista lähes viikoittain. Lisäksi niistä ilmoitetaan myös luontopalveluille.

– Pelkästään kaupungin puistojen kunnossapitopalvelu kaataa kymmeniä puita vuosittain. Kaikki niistä eivät ole vaarallisia, vaan puita kaadetaan eri syistä.

Keskimaan mukaan heillä on tällä hetkellä muutama kaadettavaksi tarkoitettu puu jonossa odottamassa. Kaupunkilaisten ilmoittamat puut tarkastetaan, ja niiden sijainnit merkitään ylös. Usein huolestuneen asukkaan ilmoittama puu voi olla jo heidän tiedossaan.

– Jos puu on vaarallinen, niin ilmoitus siitä kaupungille on tietenkin paikallaan.

Puiden kaatumiset tapauskohtaisia

Hämeenlinnan kaupunginlakimies Christer Brännkärrin mukaan puiden kaatumisten aiheuttamat vahingot ja korvaukset niistä ovat aina tapauskohtaisia.

– Luontoon liittyvät onnettomuudet ovat paljon vaikeampia tulkita kuin teollisissa kohteissa tapahtuvat onnettomuudet, sillä niissä on enemmän muuttujia.

Onnettomuuden sattuessa puun kunto pitäisi tarkistaa asiantuntijan toimesta, jos sitä ei ole tehty varoituksista huolimatta.

– Lähtökohtaisesti vakavia vahinkoja aiheuttaneet onnettomuudet ovat niin periaatteellisesti kuin taloudellisestikin vakavampia. Esimeriksi, jos ihminen menettää työkykynsä loppuelämäksi puun kaaduttua päälle, niin puhutaan paljon suuremmista korvaussummista kuin vaikka puun kaatuessa pelkän rakennuksen päälle.HäSa

Päivän lehti

13.7.2020