fbpx
Kanta-Häme

Asumaan mökille tai Etelärantaan

Maaseutuohjelmaan on koottu paljon asiaa. Siinä on valtuutettujen mukaan niin paljon hyvää, että pian kaikki haluavat asua maalla. Näin ainakin arveli Rengon kaupunginosassa asuva valtuutettu Satu Leppänen (kesk.).

Monet valtuutetut, erityisesti liitoskunnissa asuvat, kehuivat vuolaasti maaseutusuunnittelija Marja Leena Sourun koostamaa ohjelmaa.

Keskustan ryhmyrillä Hannu Kärpäsellä oli siihen kuitenkin pieni lisäys.

Hän viittasi ministeri Jari Koskisen (kok.) sunnuntain Hämeen Sanomissa esille nostamaan byrokratiaan, jos muuttaa vakituisesti asumaan vapaa-ajan asunnolleen.

– Ministeri Koskinen on tullut keskustalaisille linjoille, Kärpänen totesi.

– Lisätään ohjelmaan yksi kappale siitä, että valmistellaan strategia vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi vakituiseen käyttöön.

Tämä sai kannatusta jopa yli puoluerajojen.

Jukka Viitaniemen (kesk.) mukaan kaikki syyt, joilla tätä prosessia yritetään hankaloittaa, ovat tekosyitä.

Tasapuolisuus muistettava

Ympäristö- ja rakennuslautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) muistutti, että asiassa on toinenkin puoli.

– Käsittelemme näitä lautakunnassa melkein joka kerta. Jos mökki on asutuksen tuntumassa, käyttötarkoituksen muutos on mahdollista saada. Pitää kuitenkin muistaa, että ihmisiä on kohdeltava tasapuolisesti.

Harri Lintumäki (kok.) vieroksui ajatusta, että yhtäkkiä valmistelematta, otettaisiin näin isoon periaatteelliseen kysymykseen kantaa.

Päivi Sieppi (vihr.) muistutti, että tämä asia nousee esille maankäytön strategiassa ja rakenneyleiskaavassa, jotka toivon mukaan ovat valmistumassa ennen vaalikauden loppua.

Pitkien puheiden jälkeen Kärpäsen ehdotus äänestettiin kumoon 41-17. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.

Tiedonkulusta kahta mieltä

Monet valtuutetut epäilivät, että Etelärannan konseptin valmistelu sitä varten perustetussa yhtiössä on hankaloittanut tiedonkulkua.

Näin arvioivat mm. Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) ja Teija Arvidsson (kd.). Tosin Sari Rautio (kok.) oli täysin päinvastaista mieltä.

Kaikki olivat tyytyväisiä konseptin siihen osaan, jossa korostetaan Etelärannasta tulevan esimerkillinen kestävän kehityksen kaupunginosa, jossa suositaan kevyen liikenteen ratkaisuja. Myös asuntokannan monimuotoisuutta valtuutetut pitivät välttämättömänä.

Lulu Riikonen (ps.) esitti, että kaupunki kauppaisi yhtiölle maa-alueita vain rahallista korvausta vastaan, ei yhtiön osakkeita vastaan.

– Ettei maan arvo lipsahda kaupungilta markkinoilla toimiville yhtiöille.

Tämä sai kannatusta, vaikka apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo vakuutti, että päinvastoin kaupungin tuottotavoite on vähintään 10 miljoonaa euroa.

Valtuutetut halusivat varmuutta myös siihen, ettei nyt esillä oleva konsepti Etelärannan kehittämisestä vielä sido kaavoitusta millään tavoin. Isosuo lupasi, että seuraavan kerran valtuusto saakin Etelärannan eteensä, kun alueen kaavarungosta päätetään.

Nyt äänestettiin Riikosen ehdotuksesta, joka hävisi äänin 50-8. Taas yksi valtuutettu äänesti tyhjää. Eteläranta-konsepti hyväksyttiin esitetyssä muodossa. (Häsa)

Menot