Kanta-Häme Hattula

Asunnonostajat ovat liikkeellä koronasta huolimatta, sanoo vastikään Kiinteistömaailmasta eläkkeelle jäänyt Raija Nieminen

Eläkkeellä Raija Nieminen aikoo nauttia puuhastelusta muun muassa kesämökillään. Hän nauttii kaikesta käsillä tekemisestä, eikä esimerkiksi terassin tai puuvajan teko ole homma eikä mikään. Kuva: Pekka Rautiainen
Eläkkeellä Raija Nieminen aikoo nauttia puuhastelusta muun muassa kesämökillään. Hän nauttii kaikesta käsillä tekemisestä, eikä esimerkiksi terassin tai puuvajan teko ole homma eikä mikään. Kuvat: Pekka Rautiainen

Vaikka koronatilanne aiheutti asuntomarkkinoilla tänä keväänä pienen notkahduksen, tilanne on jo kohentunut, näkee pitkän uran kiinteistönvälittäjänä Hämeenlinnassa tehnyt Raija Nieminen.

– Tällä hetkellä ostajat ovat liikkeellä. Käytännön työn tekemistä on helpottanut se, että kaikki toimeksiannot ja tarjoukset voi tehdä sähköisesti, sanoo Nieminen, joka on yksi Kiinteistömaailman ensimmäisen Hämeenlinnan-myymälän perustajista.

Nykyään Kiinteistömaailman myymälöitä on kaksi, joista kumpikin on oma osakeyhtiönsä.

Moni asia vaikuttaa asuntokauppaan

Nieminen ei kuitenkaan halua lähteä ennustamaan asuntokaupan tulevaisuutta.

– Yllättävän moni asia maailmassa voi vaikuttaa asuntokauppaan ja siihen, kuinka ihmiset uskaltavat ostopäätöksiä tehdä.

– Siihen vaikuttaa myös pankkien rahoituspolitiikka – kuinka tiukalla raha on, paljonko asunnonostajalla pitää olla omarahoitusosuutta ja kuinka korkeita ovat lainojen korot, Nieminen toteaa.

Korot ovat olleet pitkään alhaalla, mikä on helpottanut halvan koron aikana asuntolainan ottaneiden takaisinmaksua. Asuntojen hinnat jatkoivat Niemisen mukaan nousuaan Hämeenlinnassa 1990-luvun lamavuosista selviämisen jälkeen aina vuoteen 2007.

– Asuntojen hintaa nosti myös se, kun markat muuttuivat euroiksi (käteisvaluuttana vuoden 2002 alusta).

Myymälässä jo aiemmin sukupolvenvaihdos

Jo ennen koronapandemiaa Raija Nieminen oli tehnyt päätöksen jäädä tänä keväänä eläkkeelle 74-vuotiaana.

Vuonna 2015 hän myi yrityksen tyttärelleen Arja Sarustolle ja Marja Mikkolalle, joka hänkin jäi vastikään eläkkeelle. Kiinteistömaailma on nyt tyttären omistuksessa, ja Raija Nieminen oli yrityksessä viimeiset viisi vuotta työntekijänä.

Neljännesvuosisata muutoksia

Yritys täytti toukokuun alkupuolella 25 vuotta.

Noiden vuosien aikana kiinteistöbisnes on kokenut melkoisia harppauksia markkinoinnissa. Tietokoneet ja myyntijärjestelmät tekivät 1990-luvulla tuloaan Suomeen, ja asuntojen kuvaus siirtyi filmirullalta muistikortille.

Kiinteistömaailma alkoi ensimmäisten joukossa käyttää myytävien kohteiden ulkokuvia ikkunakorteissa ja lehti-ilmoituksissa. Muistikorttien tulon myötä yritys alkoi ottaa myös sisäkuvia asunnoista.

– Kun nettiin tulivat Etuovi- ja Oikotie-palvelut sekä Kiinteistömaailman omat nettisivut, saimme paljon laajemmin kerrottua kodeista ostajille.

– Sosiaalinen media on tänä päivänä erittäin tärkeä myyntikanava. Asunnon myyjien pitää olla siellä, missä asunnon ostajatkin liikkuvat. Ja somessa on valtava määrä potentiaalisia asiakkaita, Raija Nieminen toteaa.

Asunnonvälittäjien välisen kilpailun Nieminen kertoo toteutuneen Hämeenlinnassa ”hyvässä hengessä”.

Työ kantoi ja antoi

Raija Nieminen herkistyy, kun häneltä kysyy, kuinka ylpeä hän on luomastaan Kiinteistömaailma-myymälästä.

– Täytyy sanoa, että olen erittäin ylpeä. Päätös lähteä eläkkeelle ei kuitenkaan ollut vaikea.

Miksi jatkoit työntekoa 74-vuotiaaksi asti?

– Suurin syy ovat asiakkaat, mutta myös työkaverit ja yhteistyökumppanit. Aina oli mukava mennä töihin. Kaikista on tullut läheisiä ja monista asiakkaista ja yhteistyökumppaneista jopa erittäin hyviä ystäviä.

Käsillä tekeminen kiinnostaa eläkepäivinä

Eläkepäivinään Raija Nieminen aikoo nauttia käsillä tekemisestä.

– Toissa kesänä otin kesälomahommaksi tehdä puuvajan ihan itse. Terassin tekoa on tänä keväänä jatkettu. Mökillä ja omakotitalossa puuhastelua riittää.

– Muuten tykkään ulkoilla luonnossa, uida, soutaa, kalastaa ja metsästää – tosin vähän vähemmän nykyään. HÄSA

Kuva: Pekka Rautiainen

Raija Nieminen

Syntynyt vuonna 1945 Hämeenlinnassa.

Asuu Hattulassa.

Kiinteistönvälittäjä, yksi Kiinteistömaailma-ketjun ensimmäisen Hämeenlinnan franchising-myymälän perustajista. Myymälä sijaitsi aluksi Palokunnankadulla, nykyään Kasamikatu 13:ssa.

Jäi eläkkeelle 1.5.

Koulutus: kauppakoulu, LKV, KaT.

Perheeseen kuuluvat aviomies sekä tytär Arja Sarusto (nykyinen Kiinteistömaailma Asuntopalvelu Hämeenlinna oy:n yrittäjä) perheineen.

Työura: Etelä-Hämeen Osuuskaupassa vuodesta 1962 noin 5 vuotta myyjänä, Hattula Tex oy:n työnjohtajana vuodesta 1971 alkaen 16 vuotta, vuodesta 1989 kiinteistönvälittäjänä 31 vuotta, josta Kiinteistömaailman yrittäjänä Hämeenlinnassa vuosina 1995–2015 sekä vuodet 2015–2020 kiinteistönvälittäjänä.

Keskuskauppakamarin hopeinen ansiomerkki.

Harrastukset: Lions Club Parola-Fredrikat, käsityöt, mökillä puuhastelu, ulkoilu ja silloin tällöin yhä kalastus ja metsästys.

Motto: ”Mieti omaa tekemistäsi, älä muiden”.

Päivän lehti

10.7.2020