Kanta-Häme

Asunto-osuuskunnille olisi kysyntää Hämeenlinnassa, joka etsii uusia asumisen muotoja – ARA: Kohtuuhintaista asumista kaivataan

Valtio tukee ARA:n asunto-osuuskuntakokeilua. Hämeenlinnassa tarvitaan kiinnostuneita rakennusliikkeitä.
Kuvituskuva Hämeenlinnasta.

Asunto-osuuskunnan kaltaiselle kohtuuhintaiselle asumismuodolle voisi olla Hämeenlinnassa kysyntää erityisesti keskusta-alueella, uskoo kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

– Meillä on tavoitteena tehdä monimuotoista asumista, mihin meidän on selvitettävä kaikkia mahdollisuuksia.

Hämeenlinnan tavoite on tuoda uusia asumismuotoja kaupunkiin, kertoo ensi vuoden budjetti. Majurin mukaan asunto-osuuskuntaa ei voi sulkea pois vaihtoehdoista.

– Asunto-osuuskunnista ei ole vielä ollut tarkempaa puhetta, mutta varmasti taustalla sellaistakin keskustelua käydään. Kaikki riippuu siitä, että joku lähtee tekemään sellaista.

Asumisen rahoitus- ja kehityskeskus ARA:n apulaisjohtaja Kimmo Huovinen kertoo, että kohtuuhintaiselle asumiselle on kysyntää koko maassa. Yksi vaihtoehto on juuri asunto-osuuskuntamalli.

– Nyt puhutaan paljon asumisen kalleudesta. Näemme, että on tilausta omistus- ja vuokra-asumisen väliin sijoittuvalle vaihtoehdolle, Huovinen toteaa.

– Asunto-osuuskunta on vähempiriskistä kuin omistusasuminen, mutta sisältää myös omistamisen piirteitä. Se on hinnaltaankin kohtuullisempaa, ja pienemmällä pääomalla pääsee liikenteeseen.

Hallitus on päättänyt esittää 400 000 euroa kehittämisrahaa ARA:n asunto-osuuskuntien kokeilulle ensi vuoden budjettiin. Käytännössä ARA voi myöntää rahaa osuuskuntakokeiluhankkeille, jotka hakevat tukea.

– Osuuskunnan perustamisesta tulee aina kustannuksia suunnitteluun ja valmisteluun liittyen. ARA voi antaa avustusta enintään puolet kustannuksista, Huovinen kertoo.

Lisäksi kokeiluhankkeen rahaa voidaan käyttää asunto-osuuskuntien mallisääntöjen kehittämiseen tai kokeiluhankkeen koordinointiin tai neuvontaan.

– Haluamme edistää uudentyyppistä asumisen hallintamuotoa. Tämä on ollut yksi asuntopolitiikan kehittämiskohde. Ensi vuonna nähdään, paljonko asunto-osuuskuntiin on kiinnostusta ja miten raha tullaan käyttämään.

Huovisen mukaan kokeiluja on jo ollut, ja hankkeita kehitetään tällä hetkellä esimerkiksi Järvenpäässä.

Hämeenlinnassa asunto-osuuskuntaan tarvittaisiin todennäköisesti mukaan rakennusliike, Tarja Majuri kertoo.

– Rakennusliike yhdessä osakkaiden kanssa voisi viedä asunto-osuuskuntaa eteenpäin. Asunto-osuuskunta voi olla tontin ostaja siinä missä rakennusliikkeetkin.

Myös Hämeenlinnan osallistuminen ARA:n asunto-osuuskuntakokeiluun riippuu siitä, kiinnostuvatko rakennusliikkeet ARA-kohteista.

– Kaupunki ei ole asumisrakentaja. Voisimme viedä asunto-osuuskuntia eteenpäin puoltamalla ARA-kohteiden rakentamista, Majuri kertoo. HäSa

Uudenlaista asumisen hallintaa

Kohtuuhintaisen asuntotuotannon yhdeksi ratkaisu- ja rahoitusmalliksi on esitetty asukaslähtöistä asunto-osuuskuntamallia, jossa asumista tuotetaan pienin julkisin kustannuksin.

Kohderyhmänä olisivat pieni- ja keskituloiset asuntokunnat, joiden tulot eivät riitä vapaarahoitteiseen vuokra- tai omistusasumiseen.

Asunto-osuuskunta on omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto. Tarkoituksena on omistaa ja hallita asuinrakennusta tai -rakennuksia jäsenten asumisen edistämiseksi.

ARA:n mukaan voittoa tavoittelematon asumisen malli perustuu aidosti yhteiseen omistukseen, hallintaan ja yhteisölliseen asumiseen.

Asunto-osuuskunnat ovat kiinteistöjen omistajia, hallinnoijia ja vuokraajia. Asukkaat ovat osuuskunnan jäseniä, joilla on oikeus osallistua päätöksentekoon ja toimintaan.

Asunto-osuuskunnat voivat tarjota jäsenilleen sekä hallintaoikeus- että vuokra-asuntoja.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic