Kanta-Häme

Asuntojen hinnat ovat eriytyneet ennätyksellisesti

Ero vanhan osakeasunnon neliöhinnassa oli historiallisen suuri pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä marraskuussa, analysoi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus Tilastokeskuksen ennakkotietoja.

Tilastokeskuksen mukaan vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla lähes 3 600 euroa ja muualla Suomessa reilut 1 600 euroa marraskuussa.

– Koskaan ei ole ollut näin suuri ero pääkaupunkiseudun hintojen ja muun Suomen hintojen välillä. Se kertoo epäsuhdasta, Brotherus sanoo.

Pääkaupunkiseudulla vanhat asunnot kallistuivat 2,9 prosenttia ja muualla Suomessa halpenivat 1,6 prosenttia vuoden takaisesta marraskuussa.

Brotherus arvioi, että epäsuhtaan on herätty, sillä rakennusbuumi on vahva kasvukeskuksissa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella uusia kerrostaloasuntoja alkaa valmistua vuodenvaihteessa ja pitkin kevättä.

– Se ehkä tuo pientä helpotusta sekä omistus- että vuokra-asuntopuolelle. En usko, että se kääntää trendiä, mutta hintojen kovin nousu voi alkaa taittua.

Hintojen kipuaminen noin kolmen prosentin vuosivauhtia pääkaupunkiseudulla on ollut vauhdikasta, jos vertaa yleiseen palkka- ja hintakehitykseen.

– Se on talouskasvulle pieni pullonkaula. Ihmisten ei kannata välttämättä muuttaa pääkaupunkiseudulle töiden perässä, jos lisääntyneet ansiot valuvat pelkästään asumiseen. Se on ongelma, joka näkyy jo nyt.

Hintakuplaa ei Brotheruksen mukaan ole tällä hetkellä pääkaupunkiseudullakaan, mutta riski kasvaa kymmenen vuoden aikana, jos rakentaminen sakkaa eikä kaupungistumiseen reagoida riittävästi.

– Siinä tapauksessa meillä voi olla Tukholman taudin tyyppinen tilanne edessä eli asuntojen hinnat karkaavat tavallisten palkansaajien ulottumattomiin.

Lokakuuhun verrattuna hinnat laskivat marraskuussa myös pääkaupunkiseudulla 0,9 prosenttia ja muualla Suomessa 1,3 prosenttia.

– Joulu- ja tammikuussa on asuntomarkkinoilla alennusmyyntien aika, Brotherus vihjaisee.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic