Kanta-Häme Hämeenlinna

Asuntojen hintaerot vain repeävät – Kehityksestä pelätään isoa yhteiskunnallista ongelmaa

Pellervon taloustutkimus antaa synkän kuvan Kanta-Hämeen asuntojen hinnoista.
Hämeenlinnaan on rakennettu paljon uusia asuntoja, mutta asuntojen hinnat laskevat. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnaan on rakennettu paljon uusia asuntoja, mutta asuntojen hinnat laskevat. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen asuntojen hinnat ovat laskeneet 2010-luvulla, mutta hinnat tulevat edelleen laskemaan.

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n tutkimista väestöltään vähenevistä maakunnista Kanta-Hämeessä asuntojen hinnat ovat laskeneet toiseksi eniten. Vain Kymenlaaksossa lasku on ollut Kanta-Hämettä nopeampaa.

PTT arvioi, että asuntomarkkinoiden kasvu on keskittymässä vain kolmelle pienelle maantieteelliselle alueelle. Nämä ovat Helsingin, Tampereen ja Turun kaupunkiseudut.

– Alueelliset erot hinnoissa ovat suuria ja kasvavat edelleen, sanoo PTT:n asuntomarkkinoihin erikoistunut ekonomisti Peetu Keskinen.

Noin puolessa Suomen maakunnista yhdenkään kunnan väkiluku ei ole kasvussa. Kanta-Häme kuuluu näihin maakuntiin, joiden kehityksessä ei näy minkäänlaista valopilkkua.

– Erot repeävät ja kasvavat 2020-luvulla kaupungistumisen edetessä. Kasvukeskuksissa hinnat nousevat, mutta monissa keskisuurissa maakuntakeskuksissakin hinnat tulevat laskemaan, Keskinen arvioi.

PTT muistuttaa, ettei kiihtyvä polarisaation ole vain väestöään menettävien maakuntien ongelma. Suomen kasvavat maakunnatkin eriytyvät voimakkaasti.

Rahat kiinni asunnoissa

Kotitalouksien varallisuudesta suuri osa on omistusasunnoissa. PTT pelkää, että hintojen laskusta on tulossa yhteiskunnallinen ongelma, erityishuomion pitäisi olla maakuntakeskuksissa.

– Pitäisi selvittää, onko asuntojen hinnoista tulossa suuri yhteiskunnallinen ongelma, ja mitä sille pitäisi tehdä.

Kehityksellä on merkittäviä vaikutuksia aluetalouden toimintaan. Pankkien on arvioitava yhä tarkemmin asuntolainojen riskejä alueilla, joilla hinnat ovat laskussa. Toisaalta ostajien on harkittava, onko asunto järkevä investointi, vai olisiko vuokralla asuminen asunnon ostamista parempi vaihtoehto.

8 prosentin lasku

Kanta-Hämeessä omakotitalojen keskimääräiset hinnat ovat laskeneet 8 prosenttia 2010-luvun huippukohdasta. Kymenlaaksossa, jota ajettu alas paperitehtaita, hintojen pudotus on 20 prosenttia.

Osakehuoneistojen hinnat on tipahtaneet Kanta-Hämeessä 7 prosenttia, kun Kymenlaaksossa pudotus on 11 prosenttia. Päijät-Hämeessä (3 prosenttia) ja Satakunnassa (4) lasku on ollut huomattavasti maltillisempaa. HÄSA

Kommentti: Mistä kohoaa suurin itku?

Tutkimukset asuntojen hinnoista antavat oikean suuntaisen kuvan. Ne eivät silti kerro koko karua totuutta. Niissä ei puututa ilmiön syihin eikä osata edes arvata, mihin kaikki johtaa.

Hintojen lasku suurimpien keskusten ulkopuolella on tilastoja rajumpaa. Tilastoihin kirjautuvat vain hinnat kaupoista eli useimmiten halutuimmista asunnoista. Toiseksi esimerkiksi Kanta-Hämeessä rakennetaan kaiken aikaa uusia asuntoja, joista osa myydään edelleen käytettyinä asuntoina muita asuntoja paljon kalliimpaan hintaan.

Yleensä säälitellään alueita, joilla hinnat laskevat. Tulevina vuosina suurin itku saattaa kohota keskuksista, joiden asunnot ovat jo pitkään maksaneet enemmän kuin ihmiset ansaitsevat.

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic