Kanta-Häme

Asuntokaupan syksy näyttää valoisalta

Asuntokauppa on lähtenyt vilkkaaseen käyntiin erityisesti pääkaupunkiseudulla, missä pienet ja kohtuuhintaiset asunnot kiinnostavat ostajia. Myös omakotitalokauppa on käynyt edellisvuotta vilkkaammin isoissa kaupungeissa.

– Patouma on selvästi purkautumassa ja asuntomarkkinat normalisoituvat. Varaudumme asuntokaupan vilkastumiseen myös palkkaamalla lisää asuntokaupan ammattilaisia riveihimme, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki kertoo.

Kaksioiden hinnat nousivat

Hämeenlinnan Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Jussi Hurme kertoo, että käytettyjen kerrostalokaksioiden keskineliöhinta nousi elokuussa Hämeenlinnassa 1919 eurosta 1968 euroon.

Espoossa nousua oli 3408 eurosta 3565 euroon, sillä Espooseen laajalti valmistuva uudistuotanto yhdessä tulevan Länsimetron kanssa nostavat alueen arvostusta. Helsingissä keskineliöhinta pysytteli kesän lukemissa, hieman yli 4300 eurossa. Tampereella keskineliöhinnat nousivat 2420 eurosta 2454 euroon, Kouvolassa 1343 eurosta 1381 euroon.

Laskua keskineliöhinnoissa oli erityisesti Lahdessa, 1910 eurosta 1780 euroon. Kaksioiden keskineliöhinnat laskivat myös Vantaalla, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Myyntiajat

Hämeenlinnassa asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli sekä heinä- että elokuussa 63 vuorokautta. Myyntiajat olivat elokuussa hieman lyhyemmät kuin vuosi sitten elokuussa. Erityisesti pienten ja kohtuuhintaisten asuntojen kauppa kävi vilkkaana, ja myyntiajat olivat lyhyet.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli elokuussa 53 vuorokautta ja heinäkuussa 49 vuorokautta. Muun Suomen keskimääräiset myyntiajat olivat elokuussa 71 vuorokautta ja heinäkuussa 66 vuorokautta.

Lainakannan kasvu hidastui

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2013 uusia asuntolainoja 1,3 miljardin euron edestä, mikä on 0,3 miljardia euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin heinäkuussa.

Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli heinäkuussa 2,07 prosenttia eli hieman korkeampi kuin kesäkuussa. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun lopussa 87,5 miljardia euroa ja keskikorko 1,45 prosenttia.

Asuntolainakannan vuosikasvu hidastui edelleen, nyt se oli 3,6 prosenttia. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 13 miljardia euroa ja muita lainoja 15,2 miljardia euroa.