Kanta-Häme

Asuntokauppa vilkastumassa kaikkialla maassa

Asuntokauppojen odotetaan vilkastuvan tuntuvasti. Kiinteistömaailman välittäjät kaikkialla Suomessa uskovat, että puolen vuoden aikana kaupankäynti vilkastuu, myyntiajat lyhenevät ja hinnat nousevat.

Kiinteistömaailma-ketjun hämeenlinnalainen yrittäjä Tiia Järvi pitää poikkeuksellisena, että odotukset ovat näin selkeästi samansuuntaiset kaikkialla Suomessa.

– Pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla odotetaan jopa yli 10 prosentin kasvua kaupankäyntiin, kertoo Järvi.

Järvi tyynnyttää hieman Hämeenlinnan odotuksia. Kiinteistömaailman välittäjäbarometrissa Hämeenlinna luokitellaan muihin kasvukeskuksiin.

– Hämeenlinna ei minkään luvun valossa kuulu kasvukeskuksiin.

Järvi kertoo, että Hämeenlinnassa tehtiin viime vuoden tammi–maaliskuussa 242 asuntokauppaa. Vuotta aiemmin vastaavina kuukausina kauppoja syntyi 217. Kuluvan vuoden tammi–maaliskuussa kauppoja on kirjattu 214.

– Muutamia kauppoja saattaa vielä puuttua tilastoista. Kaupankäynti on koko lailla ennallaan Hämeenlinnassa.

Samaa kertovat tilastot kaupankäynnistä vuositasolla. Viime vuonna Hämeenlinnan asuntokauppojen määrä kasvoi 27:llä 1 035:een.

– Kauppojen määrä ei kasva kymmentä prosenttia Hämeenlinnassa. Pikemminkin se pysyy ennallaan.

Hämeenlinnassa uskotaan silti pieneen kaupankäynnin vilkastumiseen. Pankit ja välittäjät ovat saaneet selviä merkkejä siitä.

– Meillä on ollut asiakkaiden kohtaamisia tänä vuonna kolmanneksen enemmän kuin viime vuonna, Järvi kertoo.

Danske Bankin Hämeenlinnan konttorinjohtaja Lassi Sorri arvioi, että Hämeenlinnan asuntokaupassa on saavutettu pohjat. Vuodesta 2010 jatkunut kaupankäynnin lasku on pysähtynyt.

– Lainatarjouspyyntöjen määrä on kasvanut tänä vuonna parikymmentä prosenttia viime vuodesta.

Kaikkialla Suomessa on kysyntää nimenomaan pienistä asunnoista. Suurten asuntojen myyntiajat ovat pitkiä eikä niiden hintojen nousuun uskota oikein missään päin maata.

Hämeenlinnassa keskimääräiset myyntiajat ovat muuta maata pidemmät. Pääkaupunkiseudulla asunto menee kaupaksi keskimäärin kahdessa kuukaudessa. Keskimääräinen myyntiaika koko maassa on kolme kuukautta, mutta Hämeenlinnassa kauppa syntyi keskimäärin neljän kuukauden kuluessa.

– Meillä on hyvät odotukset myyntiaikojen lyhentymisestä. Ihmiset näyttävät olevan valmiina tekemään kauppoja, Järvi sanoo.

Omakotitalojen kauppa on käynyt pitkään tahmeasti. Hämeenlinnassa on satoja myymättömiä omakotitaloja. Suma hidastaa myös muiden asuntojen myyntiä, koska esimerkiksi uusien kerrostaloasuntojen ostajat ovat usein myymässä omakotitaloa.

– Nämä ihmiset eivät halua ottaa lainaa uuden asunnon ostamiseen. Yhtälö ei välttämättä ole toimiva, Järvi toteaa.

Omakotitalojen suma on hiljentänyt tonttien kysynnän ja uusien omakotitalojen rakentamisen Hämeenlinnassa. Rakentaminen on nyt viriämässä. Kiinteistönvälittäjät välittivät toissa vuonna vain 17 tonttia Hämeenlinnassa. Viime vuonna kauppoja tehtiin 24 tontista.

– Omakotitalojen rakentajia on liikkeellä enemmän kuin vuosiin, Sorri kertoo. häsa

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic