Kanta-Häme

Asuntokauppa yhä jakautuu

Asuntokauppa on yhä selvemmin jakautunut pienten ja suurten asuntojen kauppaan. Pienten asuntojen kaupassa on myyjän markkinat ja suurten asuntojen kaupassa ostajan markkinat.

– Kaupan jakautuminen on vähän liiankin selkeästi kaupankäynnin osapuolten tiedossa. Heilahteluja tulee kuitenkin, Kiinteistömaailman Hämeenlinnan yrittäjä Tiia Järvi sanoo.

Asuntokauppa jatkuu, mutta kauppojen määrä on romahtanut totutuista luvuista reippaasti. Kauppojen määrä on viime vuosina laskenut tasaisesti vuosineljännes neljännekseltä vuoden 2012 alusta. Kiinteistömaailma arvioi, että kahdessa vuodessa on jäänyt tekemättä 25 000 kauppaa.

– Kun kaupanteko on tukkoista, ei lähdetä edes myymään. Mikä sitten on parempi aika, kysyy Järvi.

Kiinteistönmaailman välittäjät uskovat, että asuntomarkkinat eriytyvät yhä enemmän. Muuttovalmiiden pienten asuntojen hinnat nousevat. Peruskorjattavien suurten asuntojen hinnat laskevat.

– Suomalaiset ovat asuntojen tarveostajia. Kun 25 000 asuntokauppaa on jäänyt tekemättä, pidän itsestään selvänä, että jossakin vaiheessa pato murtuu, Järvi sanoo.

Asuntokauppoja hillitsee myös pelko talouden kehityksestä. Kiinteistömaailman välittäjät sanovat, että 49 prosenttia ostajista lykkää kaupantekoa, koska pelkää oman taloutensa heikkenemistä. 44 prosentilla syynä on, ettei saa omaa asuntoaan myytyä. Tiia Järvi ihmettelee pelkoa, koska vain 7 prosenttia ilmoittaa, että oma talous on huonossa kunnossa.

Hintapyynnöt…epärealistisia

Kiinteistömaailman välittäjät varoittavat asuntokaupan osapuolia heikoista taloyhtiön tiedoista ja korkeista hintapyynnöistä. Välittäjät arvioivat, että yli 40 prosentilla asunnon ostajista oli erittäin huonot ja tai huonot tiedot taloyhtiön taloudesta.

Ketju on tutkinut hintapyyntöjen vaikutusta asunnon myyntiaikaan. Myyntiaika nousee potenssissa, kun hintapyyntö nousee. 10 prosenttia korkeampi hintapyyntö venyttää myyntiaikaa keskimäärin kolmanneksella.

– Hintapyynnöt ovat epärealistisia. Jos asunto on ostettu kaksi tai viisi vuotta sitten, sen hinta ei ole välttämättä noussut.

Tiia Järvi kertoo, että joidenkin myyjien mukaan hinnan olisi pitänyt nousta esimerkiksi 4 prosenttia vuodessa.

– Hämeenlinnassa asuntokaupan tilanne on valtakunnallista parempi.

Kaupungin alueella myydään neljännesvuosittain noin 200 asuntoa. Menneinä vuosina Hämeenlinnassa myytiin yli sata asuntoa kuukaudessa.

Myyntimäärät asuntotyypeittäin pomppivat kuukausittain paljon. Suuria rivi- ja kerrostaloasuntoja myydään kuitenkin vähän. Neljän huoneen ja isompia kerrostaloasuntoja myydään keskimäärin 3 kuukaudessa. Isoimpia rivitaloasuntoja myydään hieman enemmän. (HäSa)