Kanta-Häme

Asuntomessualueen taloista on puolet jo harjakorkeudessa

Työkoneet käyvät täysillä Hyvinkään ensi vuoden asuntomessualueella. Jo 14 Metsäkaltevan messualueelle rakenteilla olevista taloista on saanut katon päälleen. Tiestöstä osa on asfaltoitu ja osa rakenteilla. Puistoja rakennetaan kiireellä ennen talven tuloa.

Ensi kesän asuntomessuille valmistuu 36 omakotitaloa, joista messuvieraiden nähtäväksi avautuu 29. Kerrostaloja ei tällä kertaa messuilla ole lainkaan, mutta yksi kortteli rakennetaan uudentyyppiseksi kuuden talon ryhmäkohteeksi.

– Kun Metsäkaltevan asuinalue on kokonaisuudessaan rakennettu, kaupunginosassa asuu vuonna 2030 noin 5 000 asukasta. Messut avaa uuden asuinalueen, kertoo toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen asuntomessuilta.

Runsaan kolmen kilometrin päässä Hyvinkään keskustasta sijaitseva asuinalue nousee harjumaisemaan, jonne männikön keskelle rakennetaan useita puistoja. Japanilainen kivikkopuutarha saa lähituntumaansa parkour-puiston, lasten leikkikentän ja tapahtumille amfiteatterin.

Messualueen ensimmäisiksi palveluiksi valmistuu korttelitaloon päiväkoti ja alkuopetuksen 1-2 -luokan tilat. Muut palvelut löytyvät Hyvinkään keskustasta, jonne kaupunki avaa heti messujen aikaan pysyvästi uuden linja-autoyhteyden.

Messutontit kohtuukokoisia

Hyvinkäällä 20 hehtaarin messualueen tontit ovat 800– 1 200 neliön suuruisia ja ovat maksaneet 36 000– 67 000 euroa. Talojen keskikoko on noin 150 neliötä, mutta pienin jää alle 100:n ja suurin ylittää 250 asuinneliötä.

– Keskikoko on nyt selvästi aiempaa pienempi. Asumiseen haetaan energiatehokkuutta, mutta neliöissä saattaa näkyä myös taloustilanne, Pasi Heiskanen arvioi.

Rakentajat valittiin ja tontit myytiin jo pari vuotta sitten. Vaikka taloista osa valmistuu heti vuodenvaihteen jälkeen, asukkaat pääsevät muuttamaan kotiinsa vasta messujen jälkeen.

– Nyt haettavaksi tulevat jo Vantaan vuoden 2015 asuntomessualueen tontit, kertoo toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Esillä energiaratkaisujen kirjo

Metsäkalteva on suunniteltu luonnon rauhaa, liikkumista ja ulkoilua sekä toisaalta mukavaa kotielämää arvostaville.

Puolet taloista lämpiää Ekokemin jätevoimalasta peräisin olevalla kaukolämmöllä ja lopuissa on käytössä useampia energianlähteitä.

Käytössä on maalämmön, aurinko- ja tuulienergian ja erilaisten puulämmitysmuotojen yhdistelmiä. Noin puolet taloista on kivitaloja ja loput puurakenteisia. Kolme on rakennettu hirrestä. Tiilitaloja ei ole yhtään.

Hyvinkään asuntomessut avataan ensi kesänä 12. heinäkuuta ja ne päättyvät 11. elokuuta.(HäSa)

Päivän lehti

10.7.2020