Kanta-Häme

Asuntomurtajan tuomio pysyi hovissa

Mies todettiin syylliseksi 53 rikokseen, joista useimmat olivat asuttuihin asuntoihin murtautumalla tehtyjä törkeitä varkauksia. Saaliiden arvo vaihteli joistakin satasista lähes 30 000 euroon kerralla. Rikokset oli tehty vuoden 2010 syksyn ja 2011 heinäkuun alun välisenä aikana.

Tuomittu asui Urjalassa ja teki murtoja Lounais-Hämeessä, Loimaalla sekä Akaassa. Murrot pystyttiin tutkinnassa sarjoittamaan, sillä tekotapa oli aina hyvin samanlainen ja hän käytti sekä samoja jalkineita että murtovälineitä ainakin pääosassa tekoja.

Tuomittu on koulutukseltaan lukkoseppä ja osasi siksi murtautua asuntoihin hyvin siististi. Murtautumista auttoi toisissa tapauksissa asuntojen takaovien perin heiveröinen lukitus. Kohteiksi hän kelpuutti vain rivi- ja omakotitaloja. Tällaiset murrot päättyivät, kun mies jäi kiinni heinäkuun alussa 2011.

Tuomitulla oli tapana toimia asunnoissa hyvin varovasti ja siististi. Asukkaat eivät aina heti edes huomanneet, että sisällä oli käyty. Saaliiksi kelpasivat lähinnä korut ja muu helposti rahaksi muutettava pienikokoinen ja helposti pois kuljetettava arvotavara.

Tuomitulla oli aiemmin vakituinen työpaikka, josta hän sai noin 1200-1400 euron nettokuukausipalkkaa. Rikossarjan alettua hän irtisanoutui.

Hänen vaimonsa sai sakot kätkentärikoksesta, vaikka kiistikin syytteen. Oikeuden mukaan kotona ja pariskunnan autossa kuitenkin oli niin paljon varastettua tavaraa, ettei sitä kaksiossa mitenkään voinut olla huomaamatta.

Tuomittu kiisti kaikki rikokset esitutkinnassa ja käräjillä, mutta myönsi pääosan teoista hovioikeudessa. (HäSa)