Kanta-Häme

Asuntopalon syttymissyy epäselvä

Poliisi ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos jatkoivat lauantai-iltana kerrostaloasunnossa Hämeenlinnassa sattuneen tulipalon syttymissyyn tutkintaa.

Palo syttyi puoli kahden aikaan iltapäivällä Lukiokadun ja Rauhankadun kulmassa sijaitsevan viisikerroksisen talon kolmannen kerroksen asunnossa.

Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta ainakin yksi asukas joutui hengittämään savukaasuja. Asukkaat saivat ensiapua Hämeenlinnan kaupunginkirjaston alakerran kerhohuoneeseen tehdyissä evakuointi- ja hoitotiloissa.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos joutui evakuoimaan tulipalon vuoksi talosta kaikkiaan 18 ihmistä.

Palomiehet toivat osan asukkaista rappukäytävästä pelastushuppujen sisällä. Osa tuotiin kantamalla tai kävelyttämällä. Palaneessa asunnossa ei ollut ketään kotona.

Palokunnan saapuessa paikalle lieskat löivät ikkunoista. Palokunta sai rajattua palon vain yhteen asuntoon. Palo- ja pelastustöissä oli seitsemän Kanta-Hämeen yksikköä.

Päivystävän palomestarin Antti Virtasen mukaan palo alkoi suuren asunnon kirjasto-toimistohuoneesta.

– Se paloi käyttökelvottomaksi. Muut huoneet kärsivät vakavia savuvahinkoja. Savuvahinkoja kärsivät myös yläkerran asunto ja porraskäytävä. Tässä oli aineksia isompaankin onnettomuuteen.

Palon syttymissyystä ei lauantai-iltana ollut varmuutta. Iltapäivän mittaan pelastuslaitos ehti jo tiedottaa, että palo olisi johtunut sähköviasta.

Talon ensimmäisen kerroksen asukas Heikki Saarinen ja hänen vaimonsa pääsivät talosta ulos omin voimin.

– Käytävästä rupesi kuulumaan huutoa, että ”Kaikki ulos!”. Siitä sitten lähdettiin kesken syömisen. Soppa jäi pöydälle, Saarinen kertoi.

Kaikilla pelastautuminen ei kuitenkaan sujunut omin voimin.

– Ylempänä asuu mies, joka ei pysty puhumaan. Hän seisoi parvekkeella aika hädissään ennen kuin savusukeltajat pääsivät sinne. Itselleni ei tullut hätä, mutta jotkut asukkaat olivat melkein paniikissa, Heikki Saarinen kuvaili tunnelmia.

– Palo oli varsin voimakas. Ikkunat olivat rikkoutuneet, kun palokunta saapui paikalle, kertoi pelastuspäällikkö Petri Talikka.

Heikki Saarinen tiesi kertoa, että asunnon asukkaat olivat olleet palohetkellä mökillä.

– He saivat sinne hälytyksen palosta ja tulivat tänne kiireellä.

Viisikerroksisessa kerrostalossa on Heikki Saarisen mukaan 19 asuntoa ja yksi liikehuoneisto.

Lauantain ja sunnuntain väliseksi yöksi kerrostalon asukkaat eivät päässeet palaamaan koteihinsa. Osalle sosiaalipäivystys hoiti tilapäismajoituksen.

– Jälkivahinkojen torjuntaan erikoistunut yritys tekee siellä puhdistustöitä ja arvioi sunnuntain aikana, koska asukkaat voivat palata, pois lukien palaneen asunnon asukkaat, päivystävä palomestari Antti Virtanen kertoi.

Kerrostalopalon syttyessä savuiseen porraskäytävään ei saa mennä hengenvaarallisten savukaasujen vuoksi, vaan pitää odottaa pelastushenkilöstöä. HÄSA

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic