Kanta-Häme

Hämeenlinnan Asunnot oy aikoo myydä neljä kohdetta

Toimitusjohtaja Tuomala uskoo, että kohteille löytyy ostajat.
Kaivohaka 3-5 on yksi Hämeenlinnan Asuntojen kohteista, joille myyntilupaa haetaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuvituskuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päättää maanantaina 182:n Hämeenlinnan Asunnot oy:n asunnon myynnistä.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon ehdotuksessa kaupunginhallitus toteaa, että asuntokannan kehittäminen on perusteltua ja oikeuttaa Hämeenlinnan Asunnot oy:n esittämiinsä toimenpiteisiin.

Kaupungilta haetaan lupaa kiinteistöjen Katumantie 8, Mansikkapolku 5, Jokiaro 3 sekä Kaivohaka 3-5 myymiseen. Myynnin valmistelu aloitettaisiin syksyn 2019 aikana.

Asuntoyhtiön toimitusjohtaja Tuukka Tuomala uskoo, että vanhat, 1970–1980-luvuilla rakennetut talot saadaan myytyä.

– Vuosi sitten tähän aikaan kartoitimme tilannetta ja kiinnostusta asuntoja kohtaan oli, Tuomala toteaa.

Mahdollisia ostajia saattavat olla Tuomalan mukaan esimerkiksi kilpailevat vuokrayhtiöt, kiinteistösijoittajat ja kiinteistöjalostajat, jotka jatkaisivat talojen pitoa vuokrakäytössä tai tekisivät niistä asunto-osakeyhtiöitä.

– Kollegayhtiömme esimerkiksi Vaasassa ja Jyväskylässä ovat tehneet myyntejä. Vaasassa on ollut myynnissä samanlaisia alueita ja asunnot ovat menneet hyvin kaupaksi.

Tuomalan mukaan toistaiseksi ei ole päätetty mitä tehdään, jos asuntoja ei saada kaupaksi kelvolliseen hintaan.

 

Syy kiinteistöjen myyntiin löytyy osaltaan maakuntien muuttotappioista. Hämeenlinnan osalta asuntojen kysyntää laskee Tuomalan mukaan esimerkiksi yliopiston puuttuminen ja se, etteivät työpaikat ole lisääntyneet tarpeeksi.

Asuntoyhtiön tiedotteen mukaan Hämeenlinnan keskustan välittömään läheisyyteen on rakennettu ja rakennetaan edelleen huomattava määrä uusia asuintaloja, joista iso osa valmistuu vuokra-asumista tarjoaville yhtiöille tai yksittäisille sijoittajille. Uusissa taloissa on markkinaa vastaava huoneohjelma, hyvä kunto sekä varustelutaso ja sijainnin houkuttelevuus, joiden kanssa asuntoyhtiön vanhojen kiinteistöjen on vaikea kilpailla.

– Meillä on paljon 75–80 neliöisiä kolmioita, jotka ovat aika isoja tänä päivänä. Neliöiden myötä vuokra kohoaa väkisin. Uusissa taloissa vuokra on suurempi neliömetriä kohden, mutta ne ovat tekniikalta ja kunnoltaan parempia, ja siihen markkinaan meidän pitää osata vastata tulevaisuudessa.

Tuomalan mukaan myytävien kiinteistöjen saaminen kilpailukykyiseksi vaatisi isoja muutoksia. Esimerkiksi huonejakoja pitäisi muuttaa ja rakennukset ovat sen ikäisiä, että ne kaipaisivat peruskorjausta.

 

Myytävien kohteiden asukkaille pyritään tarjoamaan asuntoja Hämeenlinnan Asuntojen muista kohteista. Tuomalan mukaan tilaa muissa kohteissa riittää kaikille asuntoa tarvitseville.

Tuomalan mukaan tilalle tarjottavien asuntojen hintoja pitää katsoa tapauskohtaisesti. Hänen mukaansa hintahaitari muiden kohteiden vuokrien välillä ei kuitenkaan ole kovin suuri.

– Jos myynti tapahtuu, niin usein vuokralaiset jatkavat uuden omistajan asunnoissa samoilla ehdoilla kuin ennenkin. Voisi sanoa, että olemassa olevat vuokrasopimukset ovat ikään kuin osa kauppatavaraa ostajalle. HÄSA

 

Juttua muokattu 12.8. kello 11.15: jutussa oli nimivirhe. Haastatelvan sukunimenä jutussa käytettiin Tuomaalaa. Haastateltavan sukunimi on Tuomala.

Päivän lehti

28.1.2020