Kanta-Häme

Athos-säätiö pääsi paratiisiin

Kahvi kupissa on mustaa, makeaa ja sen pinnalla on paksu crema.

– Kreikkalaista kahvia saa Suomessa aika harvasta paikasta. Sanattomaan sopimukseen kuuluu, että aina kun joku meistä käy Kreikassa, tuo hän tuliaisina kilokaupalla myös kahvia, Hannu Pöyhönen, ortodoksisen Kaikkien Athosvuoren pyhien perinnesäätiön puheenjohtaja, kertoo.

Jatkossa kreikkalaista kahvia voi ostaa myös Lammin Ronnilta, sillä maanantaina Athos-säätiö allekirjoitti kauppakirjan alueen omistuksesta. Viime viikon torstaina Ronniin kannettiin ensimmäinen muuttokuorma.

– Perjantai-aamuna kävelin pitkin Pääjärven rantaa ja mietin, että tämä paikka on kuin paratiisi. Kukat tuoksuivat, linnut lauloivat ja edessä siinsi satojen metrien rantaviiva, Veikko Ohvanainen huokaa.

Ronnia rakennetaan lainarahalla

Ronnin laitosalueeseen kuuluu kymmeniä rakennuksia, 70 hehtaaria pinta-alaa sekä 800 metriä rantaviivaa. Pelkät ylläpitokustannukset voivat vt. kaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan nousta vuodessa jopa miljoonaan euroon (HäSa 1.12.2012).

Säätiön tavoitteena on perustaa alueelle muun muassa munkki- ja nunnaluostarit, ortodoksinen kirjakauppa, ikonikappeleita sekä järjestää taidenäyttelyitä ja seminaareja.

Vaikka varsinaisen luostaristatuksen saaminen voi viedä vuosia, voidaan munkkeja ja nunnia vihkiä jo kesän aikana. Tällä hetkellä alueella asuu Pöyhösen ja Ohvanaisen lisäksi vakituisesti kuusi henkilöä, mutta Pöyhönen ennustaa luvun kasvavan jo lähiaikoina.

– Kiinnostusta on ollut aika taajalti, ja myös ei-ortodokseja, innokkaita talkoolaisia on ilmoittautunut mukaan.

Pöyhönen kertoo, että säätiö haki alun perin huomattavasti vaatimattomampia tiloja toiminnalleen.

– Kun Athokset isät vierailivat Ronnissa, he vakuuttivat myös meidät siitä, että tämän parempaa paikkaa saa hakea. Heidän reaktionsa rohkaisi meitä jättämään tarjouksen.

Athos-säätiö rahoitti puolen miljoonan euron suuruiset kaupat lainarahalla. Pöyhösen mukaan näyttelyistä ja seminaareista saatavat tulot kattavat ylläpidon. Muutenkin luotto talkoohenkeen sekä oman väen ammattiosaamiseen on vahva.

– Rakennukset ostettiin kalustamattomina. Onneksi meillä on joukossamme ammattipuuseppiä ja jopa rakennuskonservaattori, jotka ovat mukana urakassa.

Näyttely ja kirkko ovat tämän kesän tavoitteet

Kesäkuussa Ronnilla vietetään hiljaiseloa. Heinäkuun alusta säätiöllä on tarkoitus avata Kreikan yhden kuuluisimman ikonitaiteilijan, Konstantinos Ksenopouloksen, töitä sisältävä näyttely.

Syyskuun alussa vietetään virallisia avajaisia, jonne kutsutaan niin Athosvuoren edustus, Suomen ja Kreikan piispat sekä muiden suomalaisten luostareiden edustajatkin.

– Sunnuntaina esittelimme suunnitelmiamme myös paikalliselle ortodoksiseurakunnalle, ja he kertoivat, että mahdollisuuksien mukaan heidän pappinsa voi pitää palveluksia myös Ronnissa.

Suunnitelmat ensimmäisestä alueen uudisrakennuksesta ovat jo selvillä. Kreikkalaiset kirkonrakentajat rakentavat Istanbulissa sijaitsevasta Hagia Sofia-kirkosta miniversion, jota päästään ihailemaan Lammilla jo ensi vuoden puolella.

– Hagia Sofia on ekumeenisen patriaatin symboli, joten tuohan se Ronniin tiettyä glanssia. Tänä kesänä saamme kuulemma valita kolmesta ehdotuksesta parhaan, jonka jälkeen minikirkkoa aletaan rakentaa, Pöyhönen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic