Kanta-Häme

Atte Ahokas palasi vaatimaan ilmastotekoja siellä, mistä kaikki alkoi - "Hienoin asia on ollut varmaan ensimmäinen suuri ilmastolakko"

Normaalisti Atte Ahokas viettää perjantaiaamunsa Helsingissä eduskuntatalon portailla. Tällä viikolla hän houkutteli tuttunsa kotiseudulleen Jokioisille.
Atte Ahokas on saanut viimeisen vuoden aikana viettää paljon aikaa haastatteluissa. Perjantaina hän vastasi muun muassa Paanan koulun 7B:n Samuel Aaltosen ja Emilia Jaakkolan kysymyksiin. Vastaukset päätyvät aikanaan koulun lehteen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Atte Ahokas on saanut viimeisen vuoden aikana viettää paljon aikaa haastatteluissa. Perjantaina hän vastasi muun muassa Paanan koulun 7B:n Samuel Aaltosen ja Emilia Jaakkolan kysymyksiin. Vastaukset päätyvät aikanaan koulun lehteen. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Ehkä joku kaveri ja äiti tulevat käymään. Kaverit ja muut samanikäiset eivät tiedä kamalan paljon ilmastoasioista, vaikka olenkin yrittänyt niistä välillä infota.

Näin Atte Ahokas mietti Forssan Lehdessä tasan vuosi sitten. Silloin Jokioisilla 9. luokkaa käynyt Ahokas päätti seistä kyltin kanssa kolme tuntia Jokioisten kirjaston rappusilla vaatimassa parempaa ilmastopolitiikkaa.

– Varauduin siihen, että seison yksin kolme tuntia ja sitten kerron Twitterissä, kuinka ihmiset eivät tajua ilmastoasioiden tärkeyttä. Homma vähän lähti sitten käsistä, Ahokas nauraa tasan vuosi myöhemmin samassa paikassa.

Yksin Ahokkaan ei tarvinnut seistä, sillä tempaus houkutteli paikalle kymmeniä kiinnostuneita. Samalla Ahokkaan nimi nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen, ja seuraavien kuukausien aikana nuoresta jokioislaisesta tuli kenties tunnetuin ilmastoasioista julkisuudessa puhuva suomalaisnuori.

 

Lue myös: Nuori ilmastoaktivisti Atte Ahokas ei hyssyttele: Tarvitaan nopeita toimia, jos ihmiskunta haluaa säilyä (9.10.2019)

 

Viimeisen vuoden aikana Ahokas on viettänyt monen monta perjantaita Helsingissä eduskuntatalon portailla vaatimassa ilmastotekoja. Tasan vuosi Jokioisilla järjestetyn tempauksen jälkeen hän päätti palata sinne, mistä kaikki alkoi.

Kuten vuosi sitten, nytkään hänen ei tarvinnut seistä yksin Jokioisten kirjaston edustalla yksin. Paikalla oli perjantaina niin Ahokkaan ilmastoaktivistituttuja pääkaupunkiseudulta asti kuin muitakin asiasta kiinnostuneita Paanan koulun oppilaita myöten.

– Yleensä herään aina ennen kuutta Jokioisilla ehtiäkseni Helsinkiin, oli kiva nukkua kerrankin pidempään, Ahokas naurahti.

 

Atte Ahokas kertoo kärsineensä viimeisen vuoden aikana ajoittain pahastakin ilmastoahdistuksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Atte Ahokas kertoo kärsineensä viimeisen vuoden aikana ajoittain pahastakin ilmastoahdistuksesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Liikkeelle Ahokkaan saa paha ilmastoahdistus, josta hän on viimeisen vuodenkin aikana ajoittain kärsinyt. Asioiden tekeminen auttaa ahdistukseen, mutta on syksyllä lukiotaipaleensa aloittaneella Ahokkaalla ollut jaksamisen kanssa välillä myös vaikeuksia.

Etenkin vaalien aikaan Ahokas oli äänessä useissa kansallisissa medioissa, kun häneltä kysyttiin mielipidettä asiaan jos toiseenkin. Kun on paljon esillä vahvoja vastareaktioita herättävän asian tiimoilta, Ahokas ei ole välttynyt vihapostiltakaan.

– Netissä sitä tulee aika paljon, mutta en jaksa kiinnittää viesteihin mitään huomiota. Harva tulee kasvotusten mitään sanomaan.

Vuoden aikana Ahokas on ollut myös muun muassa järjestämässä useita ilmastotempauksia sekä tavannut Greta Thunbergin ja haastatellut Ruotsin varapääministeriä. Tunnustustakin on tullut, kun Ahokas valittiin Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi sekä palkittiin Prometheus-palkinnolla.

– Hienoin asia on ollut varmaan ensimmäinen suuri ilmastolakko 15.3., oli mahtavaa olla järjestämässä jotain niin suurta.

Tuolloin maaliskuisena perjantaina tuhannet suomalaiset koululaiset osoittivat mieltään ilmaston puolesta ympäri Suomen. Ahokas oli itse tuolloin mukana johtamassa päätilaisuutta Helsingissä.

– Halusimme, ettei tilaisuudessa puhuisi yksikään poliitikko. Eräs kansanedustaja tuli kuitenkin lavalle ja otti mikrofonin. Pari sekuntia hän ehti puhua ennen kuin keskeytin hänet. Tulipa vuoden aikana siis vietyä kansanedustajan kädestä mikrofonikin, Ahokas naurahtaa. HäSa

 

Lue myös: Jokioisten kirjaston portailta Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi – Atte Ahokkaalla on ollut huima alkuvuosi (14.5.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic