Kanta-Häme

Atte Ahokkaalle Prometheus-palkinto: "On esimerkillään inspiroinut lukemattomia"

Jokioislainen ilmastovaikuttaja palkittiin Helsingissä lauantaina.
Viime vuoden aikana Atte Ahokas nousi Jokioisten kirjaston portailta koko kansan tietoisuuteen. Kuva: Tapio Tuomela
Viime vuoden aikana Atte Ahokas nousi Jokioisten kirjaston portailta koko kansan tietoisuuteen. Kuva: Tapio Tuomela

Prometheus-leirin tuki ry eli Protu on myöntänyt vuoden 2020 Prometheus-palkinnon nuorelle ilmastovaikuttajalle Atte Ahokkaalle. Palkinto luovutettiin lauantaina Helsingin Paasitornissa järjestetyssä Nuorten filosofiatapahtumassa eli Nufitissa.

Prometheus-palkinto myönnetään kahden vuoden välein henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt nuorten kasvua kriittisyyteen, ihmisen kunnioitukseen, elämäniloon ja vastuuseen maailmasta. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Filo – Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry sekä Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushanke.

Jokioislainen Ahokas, 16, on vuoden ajan ollut mukana organisoimassa nuorten ilmastolakkoliikettä, joka nykyisin tunnetaan nimellä FridaysForFuture Suomi.

Ahokas herätti huomiota ensimmäisen kerran tammikuussa 2019, kun hän järjesti ilmastotempauksen Jokioisten kirjaston portailla. Vuoden mittaan Ahokas muun muassa haastoi poliitikkoja televisiossa ja tapasi Greta Thunbergin.

– Asioiden tekeminen helpottaa. Aloin tehdä tätä alkujaan siksi, että halusin lievittää ilmastoahdistustani, Ahokas kuvaili Hämeen Sanomille toukokuussa.

Protu kuvailee Ahokkaan esiintyneen ansiokkaasti julkisuudessa yhtenä sukupolvensa äänistä, jotka painottavat ihmisten omaehtoisen toiminnan merkitystä nykyajan haasteiden ratkaisemisessa.

– Ahokas on esimerkillään inspiroinut lukemattomia nuoria ja myös aikuisia etsimään toisensa ja tarttumaan toimeen paremman tulevaisuuden puolesta, Prometheus-leirin puheenjohtaja Ansku Ahvenainen kuvailee.

Protussa katsotaan, että tässä ajassa kaikilta ihmisiltä edellytetään vastuunkantoa ympäristöstä ja yhteiskuntien oikeudenmukaisuudesta. Ahokkaan vaikuttamistyön tulkitaan auttaneen nostamaan ilmastokriisin keskeiseksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi suomalaisessa keskustelussa.

Prometheus-leirit eli protuleirit ovat aikuistumisleirejä, joilla hankitaan valmiuksia elämään, kehitetään maailmankatsomusta ja opetellaan ajattelemaan itsenäisesti. Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä.

Leiriläiset ovat useimmiten 8.–9.-luokkalaisia, mutta leirejä on myös 16–20-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Protun toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa järjestävät pääosin nuoret vapaaehtoiset Prometheus-leirin tuki ry:ssä. HÄSA

Lue myös: Nuori ilmastoaktivisti Atte Ahokas ei hyssyttele: Tarvitaan nopeita toimia, jos ihmiskunta haluaa säilyä (HÄSA 19.10.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic