Kanta-Häme

Aukioloaikojen kanssa ei sooloilla

Kauppakeskus Goodman on tuonut kaupunkiin kymmenittäin uusia työpaikkoja.

Hämeen Sanomat lähetti kauppiasyhdistyksen välityksellä kauppakeskuksessa toimiviin liikkeisiin kyselyn, jossa työpaikkojen määrää ja muutosta kysyttiin. Tarkkaa tietoa uusien, suorien työpaikkojen määrästä ei kuitenkaan ole, sillä 64:stä liikkeestä kyselyyn vastasi vain reilu kolmasosa.

Uusia työpaikkoja toivat tullessaan uudet tulijat, mutta niitä on syntynyt myös muualta Hämeenlinnasta Goodmaniin siirtyviin yrityksiin aukioloaikojen pidentyessä.

Goodmanissa toimivat yritykset ovat sitoutuneet vuokrasopimuksen allekirjoittaessaan noudattamaan kauppakeskuksen yhteisiä aukioloaikoja. Arkisin liikkeet ovat auki 12 tuntia muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi lounasravintolat ja Alko noudattavat omia aukioloaikojaan.

Monelle yrittäjälle muutto Hämeenlinnan keskustasta Goodmaniin tiesi myös yhtä uutta kauppapäivää, sillä kauppakeskuksen liikkeet ovat avoinna myös sunnuntaisin.

– Kauppakeskusmaailmassa vuokralaiset noudattavat kauppakeskuksen aukioloaikoja – siinähän se idea on. Asiakas voi luottaa siihen, että kauppakeskuksen liikkeet palvelevat yhtenäisillä aukioloilla, jolloin ostosreissut on helpompi suunnitella, sanoo kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro.

Asiakkaiden liikkumista seurataan

Yksittäisillä yrityksillä ei ole mahdollisuutta lähteä sooloilemaan aukioloaikojensa kanssa, vaan kaikki noudattavat samoja pelisääntöjä.

– Kauppakeskuksen yrittäjäyhdistys voi ottaa kantaa aukioloaikoihin. Hämeenlinnassa erikoisliikkeiden aukioloajat ovat olleet melko lyhyitä, ja nyt näemme miten ihmiset liikkuvat. Jossain vaiheessa aukioloaikoihin voidaan toki palata, mutta nyt mennään maksimeilla.

Kauppakeskuksen vuokrasopimukset vaihtelevat 3 ja 10 vuoden välillä.

Jauro kiittelee Goodmanin houkutelleen tasaisesti väkeä avajaisviikonlopun jälkeen. Kävijämääristä kerätään tietoa ovilla olevien laskureiden avulla.

– Emme lähde kommentoimaan päivätasoisia lukuja, mutta sanotaan niin, että olemme olleet kovin tyytyväisiä.

Kevät näyttänee suunnan

Kauppakeskus Tavastilasta Goodmaniin siirtyneen The Body Shopin työntekijämäärä nousi kolmesta viiteen. Näistä yksi on kokoaikainen ja loput osa-aikaisia. Lisäksi osa-aikaiset saivat enemmän tunteja kuin aiemmin.

– Työntekijöiden määrää piti lisätä sillä liikkeen aukiolotunnit nousivat 45 tunnista 78:aan, kertoo myymäläpäällikkö Jenny Veittikoski.

Hän uskoo kuitenkin vasta kevään näyttävän, mihin lukemiin asiakasmäärät asettuvat. Veittikosken mukaan muutto on ainakin parin ensimmäisen viikon perusteella ollut hyvä ratkaisu.

– Me emme mainosta, joten meille on tärkeää näkyä ja olla tavallaan kulkureitillä. Minulle ja muillekin meidän työntekijöille on useampi ihminen käynyt sanomassa, että onpa kivaa, että liike on vihdoin tullut Hämeenlinnaan, Veittikoski nauraa.

The Body Shop on toiminut Hämeenlinnassa yli 20 vuotta.

Liikettä ketjujen sisällä

Kaikki kauppakeskukseen syntyneet työpaikat eivät kuitenkaan ole puhtaasti uusia, vaan väki on liikkunut tehokkaasti myös ketjujen sisällä.

Esimerkiksi Tavastilasta Goodmaniin muuttanut S-market kasvatti vahvuuttaan 15 hengestä 40:een. Marketpäällikkö Matti Maalehto arvioi noin kolmanneksen työntekijämäärästä olevan uusia työntekijöitä, sillä Goodmaniin siirtyi väkeä myös muista toimipaikoista.

Uusista liikkeistä Clas Ohlson työllistää yhdeksän henkilöä. Myymäläpäällikkö Sami Välimäen mukaan näistä seitsemän on täysin uusia työntekijöitä, ja heidät on palkattu joko Hämeenlinnasta tai lähikunnista. Sesonkeina on tarkoitus käyttää lisäksi vuokratyövoimaa tarpeen niin vaatiessa.

Yksi vakituisen työpaikan Clas Ohlsonilta saaneista on myyjänä työskentelevä ja Iittalasta pian Hattulaan muuttava Janne Hokkanen.

Tampereella myyntialalla työskennellyt mies myöntää ennakoineensa Goodmanin avautumisen. Kun paikat pari kuukautta ennen kauppakeskuksen avautumista tulivat hakuun, pani Hokkanen paperit vetämään. Hakijoita oli noin 130.

– Ketju on tunnettu, ja halusin hakea kansainväliseen ketjuun töihin, hän perustelee.

Uusia ja vanhoja tulijoita

Uusista tulijoista Picnic Finland työllistää Hämeenlinnassa kuusi henkilöä. Vaikka yrityksellä on myös franchise-vetoisia toimipaikkoja, on Goodmanin kahvila ketjun omassa hoidossa.

– Uusi helposti saavutettava ja hajanaisen kaupunkirakenteen yhdistävä keskus on mielestämme mielenkiintoinen ja riittävän kaupallisen potentiaalin omaava kohde, perustelee ketjujohtaja Harri Koivula Picnicin Hämeenlinnaan rantautumista.

Ketjuvetoisen liikkeen avasi Goodmaniin niin ikään Life, jolla on jo entuudestaan kaupungissa kauppiasvetoisia terveysliikkeitä. Life työllistää Goodmanissa neljä uutta työntekijää.

Uuden toimipaikan Goodmaniin avasi myös Hallituskadulla toimivan Pääpaikan yrittäjä Arja Salmenoja. Goodmanissa sijaitseva Hius- ja kauneushuone Kristalli työllistää kuusi henkilöä.

– Työntekijöiden määrä lisääntyi viidellä. Vanhaan yritykseen jäivät kaikki kahdeksan henkilöä. Konsepti muuttui uudessa liikkeessä, sillä halusin yksilöllisempää palvelua ja arjen luksusta, Salmenoja kertoo. (HäSa)