fbpx
Kanta-Häme

Aukioloajat pysyvät alkuun ennallaan

– Otimme aikoinaan aukioloajaksi kello 9–17, ja 30 vuotta on asiakkaita tässä riittänyt, sanoo Kampaamo-parturi Erikan Minna Kiuru.

Eduskunnan maanantainen päätös vapauttaa aukioloajat koskee vähittäiskaupan lisäksi myös parturi- ja kampaamoliikkeitä. Soittokierros alan paikallisille yrittäjille paljastaa, ettei lakimuutos mullista hiusammattilaisten työarkea.

– Olen asiaa kyllä funtsannut, mutta ei meillä ole mitään tarvetta tehdä esimerkiksi sunnuntaitöitä. Luulen, että asiakaskuntakin on tottunut siihen, että olemme auki näin, jatkaa Kiuru.

Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Arja Laurila vahvistaa Kiurun käsityksen. Kampaamopalveluille ei ole juurikaan kysyntää sunnuntaisin muutamia juhlapäiviä lukuun ottamatta.

– En usko, että aukiolon vapautuminen vaikuttaa kovin paljon yksittäisiin yrittäjiin, eikä nimenomaan yksinyrittäjiin, sanoo Laurila.

Suomen noin 10 000 hiusyrittäjistä yli 90 prosenttia on niin sanottuja yksinyrittäjiä. Parturi-kampaamo Hiuskikan Kirsi Tamminen on yksi heistä.

– Minulla on kotikampaamo. Minulle on yksi ja sama, olenko töissä kello kaksi yöllä tai joskus muulloin. Teen töitä tilanteen ja sopimuksen mukaan.

Säännellyt aukioloajat olivat aikoinaan alan oma tahto, mutta ajat muuttuivat.

– Nyt emme tosiaankaan vastustaneet niiden laajentamista. Osalle alan yrittäjistä on erittäin hyvä ja tervetullut asia, ettei aukioloja rajoiteta, sanoo Laurila.

Hän on kuitenkin huolissaan isojen ketjuyritysten työntekijöistä, jotka tekevät perinteistä palkkatyötä isoissa liikekeskuksissa.

– Ainakin pääkaupunkiseudulla aukioloaikoja tullaan pidentämään, ja liikekeskuksissahan kauppiasyhdistykset ovat se taho, joka määrää sanktioiden uhalla, kuinka liikkeet pidetään auki, sanoo Laurila.

Pidemmät aukioloajat tarkoittavat työvuorojen järjestämisen hankaloitumista ja kalliimpia työtunteja.

– Kun asiakkaiden määrä ei kuitenkaan lisäänny samaa tahtia aukiolojen kanssa, uudistuksesta tulee ketjuyrityksille taloudellisesti raskas.

Helsingissä esimerkiksi kauppakeskus Forum vaatii kaikilta liikkeiltään identtisiä aukioloaikoja, mutta Hämeenlinnassa raamit ovat löyhemmät. Hairlekiini on 47 toimipistettä käsittävä valtakunnallinen ketju, jolla on parturi-kampaamot Tiiriön Prismassa ja ABC:llä.

–Jos kauppakeskukset päättävät laajentaa aukioloaikoja, noudatamme niitä. Myös me haluamme olla laajasti auki. Sehän on vain hyvää asiakaspalvelua, sanoo toimitusjohtaja Kristiina Torvinen.

Mahdollisen luppoajan aiheuttamia lisäkustannuksia hän ei pelkää.

– Vaara on toki olemassa, mutta ainahan yrittäminen on aika riskaabelia.

Lakiuudistus toi mukanaan muutoksen, johon aivan kaikki suhtautuvat myönteisesti.

– Enää ei tarvitse juhlapyhien aikaan hakea aukioloon poikkeuslupia, jotka maksoivat 200 euroa kappale, sanoo Hiusyrittäjien Laurila. HÄSA

Menot