Kanta-Häme Hämeenlinna

Aulangolla karmiva koronakevät vaihtui kesän matkailijaryntäykseen

Aulangon alueen matkailutoimijoilla pitää nyt kiirettä, kun kotimaan matkailukausi pyörähti toden teolla käyntiin.
Aulanko Outdoorsin ja Katajistonrannan Kirsi Reinikalla on tänä kesänä pitänyt kiirettä, sillä matkailijat ovat nyt liikkeellä kotimaisissa kohteissa. Kuva: Pekka Rautiainen
Aulanko Outdoorsin ja Katajistonrannan Kirsi Reinikalla on tänä kesänä pitänyt kiirettä, sillä matkailijat ovat nyt liikkeellä kotimaisissa kohteissa. Kuva: Pekka Rautiainen

Aulangon alueella eletään nyt kuumaa matkailukesää, vaikka vasta muutama kuukausi sitten yrittäjät joutuivat jännittämään, kuinka tänä kesänä käy.

Koronaepidemia vei yritysten varaukset, mutta tilalle on tullut tasainen virta kotimaisia matkailijoita, jotka etsivät tekemistä ulkomaanmatkojen peruunnuttua.

Kaikille ei välttämättä enää edes riitä majoituspaikkoja.

– Jotain poikkeuksellista tämän kesän kysynnässä on, kun nyt ihmiset jopa suuttuvat, kun meillä ei ole enää tarjota heille mitään, Aulangon Rauhan Kaj Järvinen kummastelee.

 

Viimeistään kesäkuun helteet ajoivat ihmiset ulos asunnoistaan etsimään vuokramökkejä, kaupunkilomia tai edes lainattavia vesiurheiluvälineitä.

Aulangolla Katajistonrannassa sup-lautoja, kajakkeja, kanootteja, kirkkoveneitä ja polkupyöriä vuokraavan Aulanko Outdoorsin asiakaskunnassa paikalliset asiakkaat ovat jääneet alkukesän aikana pieneen vähemmistöön.

– Välinevuokraamo on ollut valtavan suosittu ja väkeä on tullut kaikkialta Helsingin ja Kokkolan väliltä. Täällä Aulangollakin huomaa, että kotimaanmatkailu ja luontomatkailu ovat tänä kesänä isoja juttuja, Kirsi Reinikka kertoo.

Sateen uhkakaan ei hätistänyt matkailijoita pois Aulangon matkailukohteista viime viikon lopulla. Hugo parkin kiipeilyradoille oli jonoa.

Suosituilla matkailualueilla majoituspaikkojen määrä voi jo nousta kynnyskysymykseksi, sillä hotellit ja vuokramökit on paikoin myyty loppuun.

Hotelli Scandic Aulangon johtajan Katja Meijerin mukaan kylpylähotellin kävijämäärät ovat nousseet tasaisesti hotellin vajaa kuukausi sitten tapahtuneesta avaamisesta lähtien ja juhannuksena hotelli oli loppuunmyyty.

Samaan aikaan Helsingissä hotellit ovat tyhjillään, kun ulkomaalaiset turistit ovat poissa.

 

Aulangolla majapaikat ovat jo täynnä. Entisen Aulangon Heikkilän eli nykyisen Aulangon Rauhan yrittäjän Kaj Järvisen kaikissa matkailukohteissa Kanta-Hämeessä varaustilanne on juuri nyt hyvä.

– Kaikki viikonloput on myyty syyskuun loppuun asti ja Aulangon viikonloput olisi myyty vaikka viiteen kertaan, jos olisi mitä enää myydä.

Katajiston kartanon vanhoista lomamökeistä osa on kunnostettu käyttöön täksi kesäksi ja ne kaikki on vuokrattu, vaikka Hämeenlinnan isot yleisötapahtumat onkin peruttu.

Kirsi Reinikan mukaan Aulangon alueella olisikin kysyntää nykyistä suuremmalle määrälle ympärivuotista mökkimajoitustilaa tai hyvin varustellulle karavaanialueelle.

Yrittäjät toivovat, että turistikauden päätyttyä yrityskysyntä kääntyisi taas kasvuun. Toistaiseksi yritykset tuntuvat kuitenkin odottavan tapahtuuko koronatilanteessa muutoksia.

Katajiston vanhoja majoitusmökkejä on kunnostettu käyttöön täksi kesäksi.

 

Aulangon puistometsässä on tänä vuonna ollut enemmän kävijöitä kuin koskaan aiemmin.

Luonnonsuojelualueen kävijämäärät kasvoivat koronasulun aikana ainakin kolmanneksella ja tänä vuonna alueella tultaneen ylittämään puolen miljoonan kävijän raja.

Toukokuun loppuun mennessä alueella oli ollut jo yli 200 000 kävijää. Koko viime vuonna kävijöitä oli noin 467 000. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020