Kanta-Häme

Aulangolle pönttö poikineen

Aulangon puistometsään on asennettu noin 300 uutta linnunpönttöä, kun aika oli ehtinyt nakertaa suurimman osan vanhoista pöntöistä tyystin asumiskelvottomiksi.

Pönttöjen ripustuksen toteutti vuoden lintuyhdistys eli Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys (KHLY).

– Kaikissa oli asuttu pesäjätteestä päätellen. Valtaosasta pöntöistä olivat kuitenkin katot ja pohjat pettäneet. Joukosta löytyi vain joitakin hyväkuntoisia, KHLY:n Ilmari Häkkinen kertoo.

Vanhimmat pöntöt olivat arviolta 1980- ja 1990-luvuilta, jolloin niitä tiettävästi olivat kovertaneet Hämeenlinnan lyseon luontokerho Calypson oppilaat.

– Näistä pöntöistä otin yhden museokappaleeksi.

Häkkisen mukaan Aulangolla on kuolevaa puustoa sen verran, että niistä löytyy linnuille koloja. Pöntöistä hyötyvätkin eniten kolopesijät, kuten:

– Talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, leppälintu, käenpiika, tervapääsky ja käki, Häkkinen luettelee.

Noin puolet pöntöistä on laudasta nakutettuja ja toinen osa pyöreästä puusta sorvattuja.

Kolmen metrin korkeuteen kiinnitetyt pöntöt ovat tulos yhteistyöstä. Puutavaran lahjoitti Porkkalan kartano, pöntöt viimeisteltiin Vanajan vankilan Ojoisten yksikön verstaalla. Projektin takana olivat Metsähallitus ja Hämeenlinnan kaupunki.

Linnunpöntöistä noin 200 kiinnitettiin luonnonsuojelualueelle ja loput sata muualle Aulangolle. Urakka oli jatkumoa viime keväälle, jolloin kaupunginpuistossa uusittiin 70 linnunpönttöä.

Häkkinen arvioi, että ainakin osa Aulangon runsaasta lintulajistosta ottaa uudet pesäpöntöt käyttöön jo tämän kevään aikana. HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic