Kanta-Häme

Aulangon graniittilinnan ja näkötornin korjaukset jäävät ensi vuodelle

Metsähallitus on saanut luontokohteiden korjausvelan purkamiseen lisämäärärahoitusta useaan otteeseen. Myös ensi vuodelle on luvalla lisää rahaa.
Aulangon puistometsän Joutsenlammen kiveys on yksi Metsähallituksen korjauskohteista, joka valmistuu jo tänä vuonna.

Aulangon puistometsän rakennusten korjaustoimista ensimmäiset pyritään saamaan valmiiksi tämän vuoden aikana.

Joutsenlammen kiveysrakenteen entisöinti- ja korjausurakka on tällä hetkellä kilpailutuksessa. Myös Onnentemppelin katto saadaan korjattua tämän vuoden aikana.

Graniittilinnan ja Aulangon näkötornin korjaukset sen sijaan jäävät suurimmalta osalta ensi vuodelle.

– Graniittilinnassa saadaan tänä vuonna tehtyä suojelualueen puoleiset portaat yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Näkötornin korjaussuunnitelman teko on tällä hetkellä kilpailutuksessa. Suunnitelman valmistuttua kilpailutetaan itse korjausurakka, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen luontopalveluista kertoo.

Peltosen mukaan Aulangon kaikki kohteet ovat erikoislaatuisia, mikä asettaa erityisvaatimuksia myös niiden korjauksille ja korjausten suunnittelulle.

 

Graniittilinnan korjausten piti alkaa jo tänä vuonna, mutta aikatauluun on vaikuttanut muun muassa rakenteiden kuntoselvitykset. Parhaillaan Graniittilinnasta laaditaan turvallisuussuunnitelmaa, jossa on selvitetään kaiteiden tarvetta alueelle.

1800-luvun lopulla rakennetussa linnassa on kartoituksissa havaittu esimerkiksi puutteelliset perustukset. Lisäksi kartoituksissa huomattiin, että linna on rakennettu helposti routivalle maaperälle, ja sen takia se on liikkunut luultavasti koko olemassaolonsa ajan.

Graniittilinnassa toimivan Miniteatteri lopetti tämän vuoden esityskautensa ennen korjausten alkamista. Peltonen kertoo, että ensi vuoden korjausten vaikutukset Miniteatterille pyritään minimoimaan aikatauluja sovittelemalla.

Näkötornin korjausten Peltonen arvioi alkavan aikataulussaan. Tavoite on saada kunnostus valmiiksi ensi vuoden aikana.

– Sen kanssa ei ole odotettavissa Graniittilinnan tapaisia viivästyksiä esimerkiksi sen takia, että se on rakennettu tukevalle alustalle, eikä rinteeseen kuten linna.

 

Metsähallitus on saanut luontokohteiden korjausvelan purkamiseen lisämäärärahoitusta useaan otteeseen.

Sillä saadaan paljon tehtyä, mutta kaikkeen raha ei kuitenkaan riitä.

Esimerkiksi Aulangon näköalatasanteen kunnostus vaatisi vielä lisärahoitusta. Myös Graniittilinnan ja Miniteatterin rakenteisiin tarvitaan lisää rahoitusta.

Ensi vuonna Metsähallituksen luontopalveluille on hallituksen budjetin mukaan luvassa lisärahoitusta 5,5 miljoonaa euroa. Tämän rahoituksen jakautumisesta ei kuitenkaan ole vielä mitään tietoa.

– Olemme tuoneet esille luontopalveluiden korjausvelkatilannetta, ja onkin hienoa, että se on nyt huomioitu, Peltonen kertoo. HÄSA

Aulangon puistometsä

Hugo Standertskjöldin 1800-luvulla luoma englantilaistyylinen kartanopuisto.

Graniittilinna rakennettiin 1887 ja Onnentemppeli 1890-luvulla.

Näkötorni 1907 ja näköalatasanne 1934.

Kaupunki osti Aulangon vuonna 1926.

Puistosta luonnonsuojelualue 1930. Valtion omistukseen 1963.

Päivän lehti

25.1.2020