Kanta-Häme

Aulangon herättäjät

Lasten liikunnan tuen toiminnanjohtaja Juha Liedes on istunut ja ihmetellyt 10 vuoden ajan eri kokoonpanoissa pohtimassa, kuinka Aulanko nostettaisiin taas kukoistukseensa. Nyt hän uskoo löytäneensä avaimen.

– Vuosikymmen sitten kylpylä oli se megahanke. Se on toiminut hienosti, mutta puistometsän ihan huikeita olosuhteita ei ole tarpeeksi pystytty hyödyntämään. Isoa on metsästetty kylpylän jälkeenkin, mutta ehkä huomaamatta on jäänyt, ettei Hugon ja olympialaisten tarinaa suurempaa juttua kukaan pysty keksimäänkään.

Yhden jättihankkeen sijasta nyt on kehitteillä kymmeniä pienempiä tapahtumia, palveluita ja parannuksia.

– Monesta pienestä tulee se iso, ja kaikki kiinnostuneet voivat tulla mukaan. Yhteistyö on se juttu ja etenemme kokeilukulttuurin ajatuksella, jossa toimivat ideat jäävät elämään, Liedes luonnostelee.

Luonnollisesti ulkona -hankkeen kautta Lasten liikunnan tuki on tähän mennessä kasannut noin 30 yrityksen ja yhteisön verkoston, joilla on yhteinen missio puhaltaa eloa Aulangolle. Konkreettisia uudistuksia ja palveluita on luvassa jo ensi kesälle.

Niitä esitellään ensi viikonloppuna Aulanko herää -tapahtumassa eli puistometsän omilla messuilla.

– Pienet ja ketterät toimijat ovat ottamassa aluetta omakseen. Olemme toteuttaneet kyselyn, jonka perusteella kaupunkilaisilla ja turisteilla on selvästi halu hyödyntää Aulankoa, mutta sieltä puuttuu sisältöä, perustelee hankkeen viestintäkoordinaattori Eija Tiura.

Messutarjontana on muun muassa ikiaikaista rumpurentoutusta, talutusratsastusta, lintu-, sammal- ja yrttiretkiä, geokätköilyä, alpakoita ja pusukoiria, terveys- ja ravintotietoutta sekä verenpaine- ja keuhkomittauksia, vinkkejä pyörän huoltoon ja ohjattuja liikuntahetkiä eri tasoisille liikkujille.

Aulangon hotellille toimistonsa siirtänyt personal trainer Sirja Hannula ylistää puistometsän tarjoamia mahdollisuuksia.

– Luonto on oma kuntosalinsa. Omasta mielestäni parasta on tietysti Karhuluolalta lähtevät portaat, mutta omalla kehonpainolla tehtävät harjoitukset voi tehdä aivan hyvin metsän keskellä. Luonto itsessään motivoi liikkumaan!

Mitä enemmän Hannula on vienyt asiakkaitaan puistometsän reiteille, sitä vähemmän he ovat halunneet jäädä treenaamaan salille.

– Eivät ne tietenkään toisiaan pois sulje, mutta etenkin aurinkoisina päivinä asiakkaiden viesti on ollut selvä: miksi hautautua sisätiloihin?

Luonnollisesti ulkona hankkeen tarkoituksena on tietysti rohkaista myös omaehtoisia liikkujia alueen poluille ja reiteille. Kaupunki asennuttaa kevään aikana kymmenen uutta helppolukuista karttaopastetta eri puolelle Aulankoa, josta vieraammankin kävijän on helppo hahmottaa kokonaisuus.

– Meidän ajatuksenamme on tulevaisuudessa kehittää ja merkitä rasitukseltaan ja pituudeltaan eri tasoisia ulkoilureittejä. Polut voisivat olla luokiteltu samoin kuin alppirinteet, mustiksi, punaisiksi ja vihreiksi. Madaltaa kynnystä lähteä vaikka hiihtolenkille jos tietää, ettei kyseessä ole aivan tapporeitti, Hannula ja Juha Liedes pohtivat.

Pohdinnassa on myös retkiluistelureitti ja opastusta maastopyöräreiteille. Latupohjat laitettiin viimeisen päälle kuntoon jo viime talveksi.

Avuksi opastukseen aiotaan ottaa vahvasti nykyteknologian tuomat mahdollisuudet.

– Erilaisia liikunta-applikaatioita älykännyköihin on olemassa jo vaikka kuinka paljon. Aulangolle voisi kehittää omansa, jossa olisi sisällä reitit ja joka ilmoittaisi, kun kävelee jonkin merkittävän kohteen ohitse, Liedes heittää.

Tarinallistamisessa ja luontoarvojen esiin nostamisessa ei siis tarvita enää mitään kiinteitä kylttejä.

– Luonto voidaan jättää rauhaan siltä osin. QR-koodit ovat tuttuja jo useille ja erilaiset lisätyn todellisuuden (augmented reality) sovellukset ovat tulevaisuutta, Eija Tiura kertoo.

Eli jatkossa esimerkiksi jostain kivestä tai kannonnokasta voi nousta puhelimen näytön välityksellä Hugo Standertskjöldin hologrammi kertomaan, mitä hän ajatteli luodessaan puistometsän.

Lukiolaisten ja Hamkin yhteistyöllä kehitetään koko ajan myös seikkailupeliä Aulangolle.

Metsähallituksen tuore puistonjohtaja Tuula Peltonen kertoo olevansa innolla mukana kehitystyössä. Alueella on tehty paljon luontoarvojen kartoitusta ja Metsähallitus haluaa popularisoida tieteellisen aineiston helposti sulavaksi tiedoksi kävijöille, sekä perinteisin että teknologian tuomin mahdollisuuksin.

– Toivottavasti mobiiliopastuksessa päästään etenemään jo tänä vuonna, sillä valtakunnallinen Vihervuosi on meille tärkeä virstanpylväs. Facebook-markkinointia käynnistelemme ainakin, Peltonen lupaa.

Joutsenlammen suosittujen asukkaiden osalta Metsähallitus toivoo luonnollista ratkaisua.

– Ikävä juttu, mitä Janne-joutsenelle kävi. Tiedän ihmisten toiveet, että sinne halutaan joutsenia, mutta yksin emme leskeksi jäänyttä Ainoa lampeen todennäköisesti palauta, sillä tilanne eli laulujoutsenten hyökkäys voi toistua.

Jos reviiriä hakeva laulujoutsenpariskunta ei luonnollista reittiä pitkin korvaa Ainon ja Jannen jättämää aukkoa, asiaa jouduttaneen harkitsemaan uudestaan.

– Laulujoutsenet olisivat tervetulleita. Se on hieno ja alkuperäinen joutsenlaji Suomen luonnossa, Peltonen muistuttaa. HäSa

 

Aulanko herää
Puistometsän messut la 16.4. Aulangon ulkoilumajalla ja ympäristössä klo 11–15. Tarkemmat tiedot tapahtuman Facebook-sivuilta.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic