Kanta-Häme

Aulangon kohennuksessa ongelmia

Aulangon kasvojenkohotus junnaa. On epäselvää, ehditäänkö alueen ilmettä uudistaa suunnitelmien mukaan Jean Sibeliuksen juhlavuodeksi 2015.

Ongelmana on rahoitus.

Kehittämiskeskus Häme sai rahoituksen Luota-hankkeeseen viime syksynä, ja suunnittelutyöt Aulangon kehittämiseksi aloitettiin välittömästi.

Suuri osa Aulangon alueesta on kuitenkin Metsähallituksen omistamaa, eikä sen budjetissa ole uudistukseen tarpeeksi rahaa.

Suunnitelmat myöhässä

Metsähallituksen luontopalveluiden päällikön Jere Rauhalan mukaan ongelma on se, että tietoja alueen kehittämisen suunnitelmista ei saatu ajoissa.

– Ehdotuksia olisi pitänyt saada jo vähän yli vuosi sitten, Rauhala sanoo.

Metsähallitus saa rahoituksena ympäristöministeriön budjetista. Se taas laaditaan aina suunnilleen vuosi etukäteen, joten suunnitelmiin ja toiveisiin olisi voitu varata rahaa aiemmin.

– Voidaksemme nyt tehdä jotain isompaa Aulangolla, meidän pitäisi siirtää rahaa muilta pois.

Lisäksi osa nyt tiedossa olevista ehdotuksista on muiden kuin Metsähallituksen käsissä.

Esimerkiksi parkkipaikkojen muutoksista pitäisi Rauhalan mukaan keskustella mahdollisesti ainakin ely-keskuksen kanssa. Se taas vie lisää aikaa.

Hereille Ruususen unesta

Luota-hankkeen projektipäällikkö Hillevi Kaarlenkaski sanoo, että Metsähallituksen kanssa on keskusteltu asiasta.

Luota-hankkeen rahoitus tulee 70-prosenttisesti Hämeen ely-keskukselta, ja kaupunki antaa loput 30 prosenttia. Kaarlenkasken mukaan asian alustava suunnittelu aloitettiin jo suunnilleen vuosi ennen rahoituksen saamista.

– Kun rahoitus saatiin, aloitimme suunnittelun heti.

Metsähallitukselle tietoja pystyttiin antamaan vasta sitten, kun varsinaisen suunnittelun rahoitus oli varmistunut.

Kevään mittaan on tehty tarkentavia suunnitelmia, ja muun muassa Joutsenlammen parkkipaikan ja kioskin kohennusta on mietitty.

Kaarlenkasken mielestä alueen kehittämiseen olisi pitänyt paneutua jo aiemmin.

– Aulanko on uinunut aikamoista Ruususen unta.

Tapahtumia luvassa

Aulangolla kuitenkin tehdään sellaisia toimenpiteitä, joihin Metsähallituksen ei tarvitse osallistua.

Kaupunki on purkanut vanhan, huonokuntoisen olympiaparakin. Muutkin yhteistyökumppanit ovat olleet Kaarlenkasken mukaan aktiivisia.

– Esimerkiksi ratsastustallilta on tehty todella paljon juttuja, ja hotelli on luvannut tehdä facelifting-suunnitelman mukaisia asioita.

Suurin näkyvyys on kuitenkin Metsähallituksen omistamalla alueella.

Jere Rauhala tai Hillevi Kaarlenkaski eivät kumpikaan osaa kertoa aikataulusta. Rauhalan mukaan tilanteesta saadaan lisätietoja heinä–elokuun vaihteessa.

On siis epäselvää, ehditäänkö Aulangon aluetta kohentaa suunnitelmien mukaisesti ensi vuoden 150-vuotisjuhlaan mennessä.

Kaarlenkaski muistuttaa kuitenkin, että juhlavuodelle on luvassa tapahtumia.

Yksi niistä on ”musiikillinen tapahtuma” Joutsenlammella ensi vuoden kesänä. Suunnittelu on kuitenkin vielä sen verran kesken, ettei Kaarlenkaski paljasta enempää. (HäSa)