Kanta-Häme

Aulangon kylpylän omistus kelluu entisellään

Hämeenlinna

Kaupunki on puun ja kuoren välissä Aulangon kylpyläkiinteistön omistuksen kanssa.

Hämeenlinna on 51 prosentin osuudellaan yhä enemmistöosakas kylpylän kiinteistön omistavassa Aulangon Kylpylä oy:ssä. Voisi kuvitella, että kaupunki on mukana kylpyläbisneksessä, mutta yhtiön tilinpäätöstietojen mukaan kyse on kiinteistöyhtiön kaltaisesta yhtiöstä, jolla on tuottoja saman verran kuin menoja.

Liiketoimintaa pyörittää myös Aulangon hotellista vastaava Restel, joka on 24,5 prosentin osuudellaan vähemmistöosakkaana kylpyläyhtiössä.

Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo toteaa, ettei kaupungin pitkäaikaisena intressinä ole toimia enemmistöosakkaana kiinteistöä pyörittävässä yhtiössä, jolla ei ole strategista merkitystä.

Hän on kuitenkin yhteistyöhön tyytyväinen.

– Meidän kannaltamme homma pelaa hyvin. Emme saa yhtiöstä mitään, mutta siitä ei ole meille myöskään kustannuksia, sanoo Isosuo.

Hän lisää, että jollain aikavälillä kaupunki tulee irtaantumaan yhtiöstä. Tällä hetkellä muutosta ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Kaupungin aikataulu on vähintään joustava. Kylpylän valmistumisesta tuli nimittäin tänä vuonna täyteen pyöreät kymmenen vuotta, ja kaupunki on koko ajan säilyttänyt enemmistöosakkuutensa.

Restelin lisäksi toisen samansuuruisen osuuden yhtiöstä omistaa Capman-pääomasijoitusyhtiöön kuuluva Dividum. Capman omistaa myös Aulangon hotellikiinteistön.

Yhtiön perustamissopimuksessa lukee Isosuon mukaan, että vähemmistöosakkailla on kaupungin osuuden lunastusvelvollisuus, jos kiinteistöä aletaan merkittävästi kehittää tai laajentaa.

Restelin hotellien ja ravintoloiden operatiivinen johtaja Jari Laine vahvistaa saman. Aulangon Kylpylä oy:n hallituksessa istuva Laine lisää, ettei Restelillä ole lähitulevaisuudessa sellaisia suunnitelmia, joiden vuoksi omistuspohjaa olisi tarvetta muuttaa.

Restel toimii Laineen mukaan yhteistyössä kiinteistöt omistavan Capmanin kanssa, koska Restelin tavoitteena ei ole omistaa rakennuksia, joissa se toimii.

Toistaiseksi suuret suunnitelmat antavat kuitenkin vielä odottaa itseään, vaikka vuodenvaihteessa Rantasipi-nimi häviää Aulangolta ja vaihtuu Cumulus Resortiksi.

– Olemme muuten korjanneet ja kehittäneet toimintaa, ja Aulanko on hyvässä vedossa, Laine toteaa.

Restel julkisti lokakuussa suuren investointiohjelman yhtiön pyörittämiin ravintoloihin. Tuolloin toimitusjohtaja Mikael Backman kommentoi (HäSa 7.10.), että Hämeenlinnan hotelleihin, keskustan Cumulukseen ja Aulankoon, investoidaan lähivuosina vasta, kun kohteiden vuokrasopimukset on uusittu.

Apulaiskaupunginjohtaja Iso­suon mukaan kaupungin osakkuus oli tärkeää runsaat kymmenen vuotta sitten, kun kylpylää rakennettiin ja hotellia saneerattiin.

Tuolloin kaupunki pyrki muun muassa saamaan enemmistöosakkuuden turvin EU:n investointitukea hankkeelle. Aluksi yli kolmen miljoonan euron arvoinen tuki kylpylän rakentamiselle myönnettiin, mutta myöhemmin korkein hallinto-oikeus purki tukipäätöksen laittomana ja rahat oli palautettava.

Isosuo toteaa nyt, että Aulangon kehittäminen on vahvasti kaupungin intresseissä. Kylpyläyhtiössä on kaupungin pääomaa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic