Kanta-Häme

Aulangon matkailu etsii yhä suuntaa

Ei ole sanottua, kauanko Kultaperhon yrittäjät luotsaavat vielä Aulangon Heikkilää, leirintäaluetta ja Kievaria. Heikki Alutoin ja Tuija Tunturi isännöivät aluetta ainakin ensi vuoden loppuun, mutta jatkosta ei ole mitään tietoa.

Heikki Alutoin sanoo alkavansa olla jo väsynyt jatkuvaan epätietoisuuteen. Ilman varmuutta tulevaisuudesta yrittäjä ei voi tehdä työtään, eikä hänen kannata investoida. Jo nyt Alutoin on joutunut hylkäämään kaksi suurta tilausta, jotka olisivat täyttäneet alueen vuonna 2017. Yrittäjien vuokrasopimus päättyy ensi vuoden lopussa.

– Olemme neuvotelleet Aulangon alueesta jo kauan Linnan Kiinteistökehityksen kanssa, mutta turhaan. Tiedämme, että leirintäalue halutaan pitää Hämeenlinnassa ja Aulangolla, mutta muu onkin vielä hämärän peitossa, Heikki Alutoin sanoo.

Vaikka Alutoin suhtautuukin Aulangon tulevaisuuteen varovaisen toiveikkaasti, kuultaa hänen äänestään väsymys. 20 työntekijää sesongin aikana työllistävän yrityksen luotsaaminen ei ole aina helppoa.

– Voimme lopettaa yrittämisen Aulangolla nopeastikin, sillä meillä on muitakin suunnitelmia. Olemme tyytyväisiä vasta, kun meillä on kymmenen vuoden vuokrasopimus. Viisi vuotta on matkailualan yrittäjälle aivan liian lyhyt, Alutoin korostaa.

Aulangon alueen matkailua on leimannut aina päättämättömyys. Kaikki myöntävät yhteen ääneen sen, että alue on hieno, mutta näkemystä sen tulevaisuudesta ei ole kenelläkään.

Heikki Alutoin sanoo, että on lähinnä sattumaa, että Kultaperhosta yleensäkin tuli näin paljon vartija. Alun alkaen yrittäjät aikoivat huolehtia ainoastaan Aulangon Heikkilästä. Tuosta on nyt kymmenen vuotta.

– Olemme vuosien kuluessa sijoittaneet tänne ainakin 400 000 euroa ja remontoineet aluetta noin 150 000 eurolla. Paljon pitäisi vielä tehdä, mutta me emme enää voi sijoittaa lisää, Alutoin huomauttaa.

Suurin virhe Aulangolla on Alutoinin mukaan tehty silloin, kun rakennuskanta jätettiin oman onnensa nojaan. Osa leirintäalueen 40 mökistä odottaa yhtä remonttia ja huoltorakennukset pitäisi kunnostaa nopeasti. Matkailussa myydään mielikuvia, eikä rappio ole niistä myyvimpiä.

Pyyhettä Heikki Alutoin ei ole valmis heittämään kehään. Leirintämatkailu on hyvässä nosteessa ja aluetta kunnostetaan vaivihkaa. Leirintäalueelle on saatu sähköpuomi, mökkejä on maalattu ja pian alkaa kolmen rakennuksen vesikaton uusiminen.

Ilman AC/DC.n konserttia ei lopputulos olisi yhtä hyvä. Bändi veti pelkästään Aulangolle noin 900 matkailijaa. Vaunujakin alueella oli toista sataa.

– Ajat ovat nyt todella vaikeat, mutta kaikessa on myönteinen pohjavire. On kuitenkin asioita, joita ei näköjään saada kuntoon. Olen jo vuosia pyytänyt opasteita leirintäalueelle ja aina ne on luvattu. Edelleenkään kylttejä ei ole näkynyt missään, Heikki Alutoin harmittelee.

Leirintäalueen ja Aulangon Kievarin ympäristössä olisi paljon töitä jo pelkästään siistimisessä. Kultaperho on palkannut kaksi työntekijää pitämään huolta alueesta.

– Viime keväänä saimme ensimmäisen kerran sentään luvan kaataa puita. Ensimmäiset 50 lähti jo tänä keväänä ja seuraavat ovat vuorossa heti, kun kausi on loppunut. HäSa

Päivän lehti

30.3.2020