Kanta-Häme

Aulangon näkötorni korjataan ja 54-tie saa lisää kaivattua riista-aitaa – Budjettilisäykset hyödyttävät myös Kanta-Hämettä

Hallituksen mahdollisista budjettilisäyksistä hyödytään myös Kanta-Hämeessä.
Kesällä 54-tiellä seikkaili hirvi, joka oli joutunut väärälle puolelle riista-aitaa. Tie on yksi Etelä-Suomen pahimpia peurakolariteitä.

Keskiviikkona julkistetussa vuoden 2019 budjettilisäysesityksessä rahaa on jyvitetty myös Kanta-Hämeeseen.

Merkittävimpiä lisärahoituskohteita ovat teiden korjaus ja parannus ja luontokohteet.

Valtakunnallisesti rahaa budjetoitiin lisäksi osaamisen ja sivistyksen sektorille. Isoimmat panostukset tulivat koulujen kerhotoimintaan, liikkuvan varhaiskasvatushankkeen aloittamiseen ja alakoulujen tasa-arvon vahvistamiseen. Lisäksi seuratukeen osoitettiin miljoona euroa harrastusmaksujen alentamiseksi.

Lopullinen päätös budjettilisäyksistä tehdään ensi viikon aikana.

 

Riihimäen ja Vojakkalan väliselle 54-tielle on varattu budjetissa 370 000 euroa riista-aidan lisärakentamiseen. Tieosuudella sattuu vuosittain lähes sata peurakolaria, ja tielle onkin haviteltu lisää riista-aitaa jo jonkin aikaa.

Valtatie 3:n liityntäpysäköinnin rakentamiseen Riihimäelle Herajoen risteysalueelle budjetissa varataan 200 000 euroa. Liityntäpysäköinnin odotetaan parantavan Riihimäen työmatkaliikennettä.

Lisäpanostuksia budjetissa osoitettiin myös Hausjärven ja Riihimäen Selänojatien, Janakkalan Tanttalantien, Tammelan Ojajärventien ja Lopen Järventaustantien ja Hirvijärventien peruskorjauksiin.

Erillisellä kelirikkorahoituksella korjataan muun muassa Tammelan Teurontie, Hausjärven Puujaantie ja Lopen Mustajoentie.

Lisäksi hallituspuolueiden lisäysesityksellä Hämeenlinnan Liesontie–Porraskoskentie peruskorjataan ja asfaltoidaan 900 000 euron määrärahalla.

 

Lisärahoitus saivat myös Kanta-Hämeen luontokohteet.

Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen korjaus- ja kehittämistöihin budjettilisäys toi 400 000 euroa. Tämä on suurin yksittäinen luontokohteille budjetissa ohjatuista tuista.

Kanta-Hämeen luontokohteista huomioitiin myös Aulangon näkötorni, jonka peruskorjaukseen on budjetissa varattu 200 000 euroa, ja Evo, jonka korjausrahoitukseen on osoitettu 150 000 euroa.

Melkuttimen ja Luutaharjun tiet ja Komion suojelualueen rakenteet saavat 50 000 euron korjausrahoituksen.

 

Yhteensä valtion talousarvioon on mahdollisesti tulossa 60 miljoonan euron lisäkohdennuksia. Kohdennuksista sopivat hallituspuolueiden vastaavat Timo Kalli (kesk), Timo Heinonen (kok) ja Matti Torvinen (sin).

– Yhteistyö sujui hyvin ja ratkaisuihin päästiin kohtuullisen helpolla. Tarpeita oli paljon ja kaikki ei tietenkään mahtunut mukaan, mutta kokonaisuus on minusta hyvä ja hallituksen pohjaesitystä täydentävä, Heinonen kommentoi. HÄSA

 

Juttua muokattu 7.12. kello 13.34: Muutettu budjettilisäykset muotoon budjettilisäysesitys. Lopullinen päätös budjettilisäyksistä tehdään vasta ensi viikon aikana.