fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Aulangon näkötornin kunnostaminen alkanee ensi vuonna: "Korjaukset ovat vaativia"

Aulangon näkötornin kunnostuksessa ei voi käyttää oikoteitä, vaan korjaukset on suunniteltava tarkasti.
Aulangon näkötornin välipohjien kunto vaatii lisätutkimuksia ennen remontin aloittamista. Torni on suojeltu asetuksella valtion omistamien rakennusten suojelusta. Kuva: Riku Hasari
Aulangon näkötornista tehty viimeisin kuntoselvitys valmistuu vuoden loppuun mennessä. Kuva: Riku Hasari

Aulangon näkötornin remontti siirtyy edelleen. Metsähallituksen luontopalveluiden suunnittelija Hilja Palviainen kertoo, että viimeisin tornin kolmen välipohjan tutkimus valmistuu vuoden loppuun mennessä.

– Pääsemme tutustumaan tutkimuksen tuloksiin vasta alkuvuonna. Valmista on helmi-maaliskuussa, mutta vielä tässä vaiheessa on turhan aikaista sanoa, koska remontti voisi alkaa, Palviainen huomauttaa.

Kuntokartoituksella selvitetään, mikä on tarpeellinen ja riittävä korjaustaso. Tornissa on sisääntulokerroksen lisäksi kolme välikerrosta ja ylhäällä sijaitseva näköalatasanne, jotka kaikki tutkitaan.

– Korjaukset ovat vaativia, sillä kyseessä on 130 vuotta vanha rakenne. Meidän täytyy miettiä tarkkaan, mitä tornille teemme, Palviainen korostaa.

 

Näkötornin ja sen ympäristön korjauksiin on käytettävissä yhteensä puoli miljoonaa euroa. Summasta 200 000 euroa on viime vuonna myönnettyä eduskunnan jakovararahoitusta. Valtion tämän vuoden neljännessä talousarviossa Aulangon luonnonsuojelualue sai 300 000 euroa lisää.

Näkötornin rakennutti eversti Hugo Standertskjöld ja se on valmistunut vuonna 1907.

Näkötornista Vanajaveden laaksoon avautuva näkymä on yksi Suomen kansallismaisemista. HäSa

Menot