Kanta-Häme

Aulangon Tornikahvila, Evon retkeilyalue ja Tammelan kansallispuistot ehostuvat hallituksen lisärahoituksella

Aulangon luonnonsuojelualueella näkötornin kupeessa sijaitsevan kahvilan keittiö kunnostetaan ensi vuonna.

Hallitus on esittänyt Metsähallituksen Luontopalveluille kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossa 2,45 miljoonan euroa ja vuoden 2019 budjetissa lisärahoitusta 1,9 miljoonaa euroa korjausvelan kaventamiseen luontokohteissa.

Rahoituksen saaminen edellyttää vielä eduskunnan hyväksynnän.

 

Luontopalvelut on kohdentamassa osan rahoituksesta Kanta-Hämeeseen.

Ensi vuonna on suunnitelmissa kunnostaa Hämeenlinnassa Aulangon luonnonsuojelualueella näkötornin kupeessa sijaitsevan Tornikahvilan keittiötilat.

Metsähallituksen Järvi-Suomen Luontopalveluiden aluejohtajan Jouni Aarnion mukaan keittiön kunnostus maksaa arviolta muutamia kymmeniätuhansia euroja.

– Kahvilayrittäjä pystyy jatkossa paremmin palvelemaan asiakkaitaan. Samalla tutkimme rakennuksen rakenteita, ettei mitään yllätyksiä, kuten putkirikkoja, ole tulossa vastaan.

Lähivuosina Luontopalvelut toivoo saavansa rahoitusta Aulangon näkötornin kunnostukseen, joka on seuraavaksi kiireellisyyslistalla.

– Se on iso kokonaisuus ja vaatii varmasti satojatuhansia euroja. Hankerahoitus voi olla muutakin kuin hallituksen myöntämää lisämäärärahaa, Aarnio toteaa.

Aiemmin Luontopalvelut on saanut rahoitusta Aulangon Graniittilinnan kunnostukseen. Työt jakautuvat tälle ja ensi vuodelle.

 

Rahoitusta on esitetty myös Evon retkeilyalueelle Lammille. Siellä aloitetaan ensi vuonna leirialueiden käymälöiden kunnostukset.

Lisäksi alueelle linjataan ja tehdään maastopyöräreitistöjä sekä ainakin yksi esteetön reitti liikuntarajoitteisille.

Karkean ennakkoarvion mukaan kustannukset ovat yhteensä 100 000 euron luokkaa.

 

Tammelassa rahoitusta ovat saamassa Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistot.

– Tarkoitus on parantaa kohteiden saavutettavuutta eli kunnostaa niille johtavia teitä ja laajentaa pysäköintialueita sekä parantaa opasteita ja viitoituksia, aluejohtaja Jouni Aarnio kertoo.

Metsähallituksen Luontopalvelut on saanut Aarnion mukaan paljon palautetta huonokuntoisista teistä ja liian pienistä parkkipaikoista.

– Se on ihan totta. Olemme todenneet tämän itsekin.

Työt käynnistyvät ensi vuoden aikana, ja kustannukset jäänevät alle 100 000 euron. HÄSA

 

 

 

 

 

Päivän lehti

21.1.2020