Kanta-Häme

Aulanko ja Ahvenisto kohennuksen tarpeessa

Kaupungin ehostamista useissa kohteissa miettivä Luota-hankkeen työryhmä on saanut Ahvenistoa koskevat suunnitelmansa jo pitkälle.

Punaisena lankana projektipäällikkö Hillevi Kaarlenkaskella ja visuaalisella suunnittelijalla, muotoilija Markku Pirillä on ollut hyödyntää alueen vuodelta 1952 peräisin olevaa olympiastatusta. Tämä näkyisi muun muassa nykyisessä kahvilarakennuksessa, jonka tornit otettaisiin myös kahvilakäyttöön.

– Toisimme olympiahengen takaisin sympaattisella Suomi-hengellä: 50-luvun alun huonekaluilla, henkilökunnan pukeutumisella, astioilla, tarjoilulla ja vaikkapa valokuvilla olympiakesästä, Piri kuvailee.

Lisäksi olympiarenkaat halutaan näkyvästi esille – myös viitoitukseen.

Saunoja rakennettava

Työryhmä näkee välttämättömäksi uusien saunojen rakentamisen.

– Uimalakohde ei voi toimia ilman joka päivä toimivia saunoja. Museoviraston, kaupungin ja arkkitehtien kanssa täytyisi suunnitella uusi rakennus, jossa saunat sijaitsisivat.

Autot pois alueelta

Tärkeätä on uudistaa myös alueen logistiikkaa, Piri näkee.

– Parkkipaikka on yksi ongelma. Joko nykyiselle kostealle lätäkölle suunnitellaan joku tekninen ratkaisu tai sijoitetaan parkkipaikka vaihtoehtoisesti harjun toiselle puolelle, jolloin kävijöille jäisi puoli kilometriä kävellä alueelle.

Parkkipaikalle työryhmä on alustavasti katsellut tiloja Olympiakadun tuntumasta.

– Siellä on nyt ihan turhaa pöpelikköä, Hillevi Kaarlenkaski sanoo.

Invapaikat säilyisivät lähellä Ahvenistonjärveä. Työryhmä esittää, että bussilinja alkaisi kiertää rannan kautta.

Lisää aktiviteetteja

Työryhmä kaipaa alueelle myös uusia aktiviteettejä, niin kesä- kuin talviaikaan.

Niitä tuotteistamaan sekä aluetta elävöittämään etsitäänkin nyt työpaikkailmoituksella aktiivista toimijaa.

– Se voi olla yrittäjä, yhdistys tai säätiö, joka sitoutuu alueen kehittämiseen. Kyse on virkistykseen, vapaa-ajan toimintaan ja kylpemiseen liittyvistä toiminnoista, Kaarlenkaski kertoo.

Piri ja Kaarlenkaski eivät usko, että rahoitus kaatuisi vain toiminnasta vastaavan niskaan.

– Tässä tarvitaan yhteistyötä eri toimijoiden kesken. Emme pidä mahdottomana saada hankkeelle sponsorirahaa, onhan kyseessä arvokas olympiapuisto, he sanovat.

Koska maauimalaa kunnostetaan jo, Markku Piri näkee Ahvenistolla mahdollisuuden kasvaa lähivuosina samantyyppiseksi vesikeitaaksi kuin Helsingin uimastadion.

Moottorirataan työryhmä ei juuri ole ottanut kantaa, koska alueella on jo aktiivinen toimija. Lisäksi ympäristöluvan uusiminen on auki. (HäSa)

Aulangonkin pestävä kasvojaan

Työryhmä on teettänyt koko Aulangon alueelle kokonaisvaltaisen facelifting- eli kasvojenkohotussuunnitelman mahdollisten uudistusten pohjaksi.
 
Joutsenlammen asvalttiparkkipaikkaa ja kioskia pitäisi maisemoida vehreämmäksi sekä vetää autopaikoitus kauemmas lammen reunasta. Graniittilinnan sisääntuloa pitäisi loiventaa ja parantaa maatöillä. Näkötornin ympäristössä toivelistalla on muun muassa viitoituksen parantaminen.
 
– Katajiston alue rytökasoineen puolestaan vaatii hirmuisesti töitä, sanoo projektipäällikkö Hillevi Kaarlenkaski.
 
Oksiston raivaus on alueella parhaillaan käynnissä. Lisäksi purkua odottaa vanha olympiaparakki.

Juhlavuodet näkyvät

 
Kaupunkikeskustan osalta työryhmä on keskittynyt elävöittämään kahta risteävää turistireittiä: rautatieasema-Verkatehdas-Raatihuoneenkatu-tori-Reska-moottoritien kate sekä Hämeen linna-Linnankatu-kirkko-Wetterhoff-linja-autoasema-Vanajaveden ranta. Näiden risteykseen jää pääkohde eli Sibeliuksen syntymäkoti Hallituskadulla.
 
Elävöittäminen tehdään kukkaistutuksin, valaistuksin, opastein ja liputuksin. Wetterhoffin taloon Palokunnankadulle on tulossa myös 130-neliöinen Sibeliuskeskus, johon tulee mm. tuotemyyntiä, näyttelyitä, musiikkiesityksiä ja luentoja.
 
Iittalan keskustan kohentamisen osalta Naivismikeskus on suunnitteilla kirjastoon, joka siirtynee uuteen palvelukeskukseen. Lasimäelle halutaan uusia kyltityksiä ja istutuksia. Vanhan kunnantalon jatkokäyttö on suunnittelussa.
 
Hämeen linnan alueen ilmeen parantamisesta käydään keskusteluja vielä Linnanniemen kehittämishankkeen määräaikaisen projektipäällikön Antti Vihisen kanssa. 
 
Kantolan alueen suunnittelu on vasta alkuvaiheessa.
 
 
 
 
 
 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic