Kanta-Häme

Aulanko ja Evo luontomatkailun kärjessä

Aulangon luonnonsuojelualue ja Evon retkeilyalue keikkuvat omien ryhmiensä kärjessä Metsähallituksen julkistamissa viime vuoden kävijätilastoissa.

Aulanko on myös lähes puolella miljoonalla kävijällään toiseksi suosituin Metsähallituksen hallinnoimista alueista koko maassa. Sen ohi menee vain Pallas-Yllästunturin kansallispuisto Lapissa.

Aulangon luonnonsuojelualueen kävijämäärä on kasvanut selvästi muutaman viime vuoden aikana, ja myös Evo kipusi ennätykseen. Evon kävijämäärä on kuitenkin vaihdellut paljon vuodesta toiseen.

Matkailuyrittäjä Kaj Järvinen sanoo, että kävijämäärien nousu näkyy myös hänen liiketoiminnassaan, vaikkakaan ei kovin merkittävästi. Hänen yrityksensä Evon Luonto oy tarjoaa majoitus-, kokous- ja virkistyspalveluita Evolla, Aulangolla ja Lopella.

Viime vuoden lopulla yritys solmi Linnan Kiinteistökehityksen kanssa pitkän vuokrasopimuksen Aulangon Heikkilän alueesta. Jo ennestään Järvisellä on ollut Aulangolla muuta toimintaa.

Luontomatkailun suosio on Metsähallituksen tilastojen perusteella kasvussa. Kansallispuistoissa oli viime vuonna 2,8 miljoonaa kävijää, ja kasvua edellisvuoteen oli 7 prosenttia. Kävijöiden kohteisiin jättämä rahamäärä kasvoi suhteessa tätäkin enemmän eli 21 prosenttia.

Paikallistaloudellisesti merkittävimmät kansallispuistot olivat viime vuonna Pallas-Yllästunturi, Urho Kekkosen kansallispuisto, Koli, Oulanka ja Pyhä-Luoston kansallispuisto. Kaikki nämä ovat kohteita, joissa kävijät viipyvät ja matkailupalveluja on paljon tarjolla.

Tässä Kaj Järvinen näkee ison työmaan. Luontomatkailu tuo rahaa ja elinvoimaa, jos kävijät saadaan viipymään paikkakunnalla.

– Jos lukuja miettii kriittisesti liiketoiminnan vinkkelistä, niin Evolla luontomatkailijoiden vaikutus on tällä hetkellä lähes olematon, he jättävät jälkeensä pahimmillaan vain makkarankuoren ja tyhjän kaljatölkin. Siellä ei ole palveluita, joista retkeilijät maksaisivat, hän sanoo.

Aulangolla tilanne on toinen, mutta Järvisen mukaan kehitettävää riittää silti. Aulangon Heikkilän alueella hän aikoo panna tuulemaan jo tänä keväänä. Järvinen on juuri jättänyt rakennuslupahakemuksen alueen päärakennuksen saneerauksesta sekä uusien monitoimihuviloiden rakentamisesta. HÄSA

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic