Kanta-Häme

Aulanko saa luontoliikuntakeskuksen

Aulangon ulkoilumajasta kasvaa pian luontoliikuntakeskus, jonka esikuvina voi pitää Evoa tai luontokeskus Haltiaa Nuuksiossa.

– Meillä on suojeltujen puistometsän ja aarniometsän luonnon lisäksi ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen ympäristö, jota haluamme yhdistää luonnossa liikkumisen elämyksiin, kertoo toiminnanjohtaja Juha Liedes Lasten Liikunnan Tuki -yhdistyksestä.

Ulkoilumaja on puistossa ulkoileville jo tuttu paikka talvisine kahvitarjoiluineen, mutta nyt siitä kasvatetaan toimintapaikka, joka houkuttelee ja palvelee matkailijoita.

– On yllättävää, ettei Aulanko ole tuttu paikka edes kaikille hämeenlinnalaisille saati naapuruston asukkaille. Kuitenkin tämä on yli satavuotias puistoalue, jossa riittää historiaa ja palveluja, pohtii Juha Liedes.

Yhdistys palkkaa luontoliikuntakeskusta kehittämään projektipäällikön, joka ideoi ja kehittää uusia liikkumista ja ulkoilua monipuolistavia palveluja.

Toiminnallisen luontoliikuntakeskuksen tavoitteena on toiminnallaan tukea kaupunkilaisten arkea, matkailua ja esimerkiksi koulu- ja varhaiskasvatuksen oppimista ja toimintaa.

Juha Liedes muistuttaa mieliin, että 1960-luvulla Hämeenlinna oli niin suosittu koulujen keväisten luokkaretkien kohde, että kaupunki sai lähes kaikki matkailutulonsa juuri luokkaretkistä.

– Luontoliikuntakeskus tulee toimimaan luokkaretkien, liikunnan ja luontomatkailun keskuksena, mutta sitä voidaan hyödyntää myös liikunnan, biologian ja ympäristöopin opetuksessa.

Aulanko ei suinkaan kärsi käyttäjäpulasta nytkään. Liedes kertoo alueella olevan meneillään useita erilaisia luontoa hyödyntäviä hankkeita.

– Esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulu kehittää parhaillaan digitaalista sovellusta, jossa alueen historiaan ja luontoon voi tutustua liikkumalla ohjatulla reitillä ja saada kullakin rastilla älypuhelimeen tietopaketin.

Vastaavasti suunnistajilla on käytössä mobiilisuunnistusta palveleva sovellus, joka vapauttaa kulkijan kartan ja kompassin käytöstä.

– Mahdollisuuksia uudenlaisiin sovelluksiin ja palveluihin on mittaamattoman paljon ja niitä nyt lähdetään etsimään ja kehittämään yhdessä Aulangon alueella jo toimivien ja palveluita tarjoavien organisaatioiden kanssa.

Luontoliikuntakeskus mahdollistaa, että yrityksen ja yhdistykset voivat järjestää erilaisia tapahtumia nykyistä enemmän. Aulankoa elävöittäisivät näyttelyt, messut, kurssit, retket ja yleisötapahtumat.

Matkailijoille Aulangon luontoliikuntakeskuksen markkinointia helpottaa seikkailupuiston, kylpylän, tenniskenttien, golfkentän ja hotellin palvelut.

– Puistossa on oma näköalatornin kahvila, kioski, mutta kävijöiden on myös helppo ruokailla tai majoittua hotellissa sekä karavaanarialueella.

Luontoliikuntapuiston hankkeelle on saatu rahoitusta EU:lta ja Hämeenlinnan kaupungilta. Liikuntakeskus toimii kaupungilta vuokraamassaan ulkoilumajarakennuksessa. HÄSA

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic