Kanta-Häme

Aulanko soi! tarjoaa laulua, soittoa, tanssia ja sirkushuveja

Laulu helkkyy Aulangon näkötornin kivisissä seinissä, kun joukko Härkätien Kamarimuusikoiden laulajia kajauttaa näytteeksi pätkän kappaleesta Kesäpäivä Kangasalla.

– Täällä on hyvä akustiikka, ja se onkin yksi syy siihen, miksi halusimme järjestää musiikkitapahtuman Aulangon näkötornissa, kertoo Kamarimuusikoiden puheenjohtaja Päivi Hirvikoski.

Hän vieraili keväällä näkötornissa yhdessä Kamarimuusikoiden varapuheenjohtajan, pianisti Tuomas Nikkasen kanssa, ja molemmat totesivat näkötornin ympäristöineen oivalliseksi paikaksi musiikille.

– Siitä musiikkitapahtuman idea syntyi, ja sen jälkeen aloimme koota sopivaa porukkaa mukaan, Hirvikoski kertoo.

 

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Aulanko Soi! -tapahtumassa ovat Härkätien Kamarimuusikoiden lisäksi mukana Aulanko-kvartetti, Hämeenlinnan kansantanssinuoret, Sirkuskoulu Arx ja Luotsin pukuvuokraamo sekä Aulangon tornikahvila.

– On mahtavaa, että tornikahvilan Tuuli Arponen lupautui mukaan saman tien, kun kuuli ideastamme, Päivi Hirvikoski kehuu.

Arponen toimii tornikahvilan yrittäjänä nyt ensimmäistä kesää, ja hän iloitsee uudenlaisesta tapahtumasta tornin ympäristössä.

– Minä tarjoan kahvilan ja sen pihan tapahtuman käyttöön. Kesäkausi alkoi huhtikuussa Aulanko herää -tapahtumalla, ja silloin täällä oli mahtavasti väkeä. Toivottavasti sama toistuu nytkin, Arponen sanoo.

 

Näkötornin musiikkitapahtuma järjestetään sunnuntaina, ja ohjelma etenee ohjatusti. Aina tasatunnein on tarjolla musiikkia näkötornissa ja puolelta tornikahvilassa.

– Tornissa kiivetään kerta kerralta ylemmäs, ja musiikkiesitys on joka tunti erilainen, kertoo muusikko, kansantanssinohjaaja Marjuska Santala.

Hämeenlinnan kansantanssinuoret ovat tornin juurella vastassa kuulijoita, ja he johdattavat joukon torniin. Ensimmäinen musiikkituokio järjestetään tornin alimmalla tasanteella. 

Näkötornissa musisoivat Härkä-muusikot, ja jokaisessa kerroksessa kuullaan eri kokoonpanoa. Ohjelmistossa on niin klassista kuin kevyempää musiikkia ja myös improvisaatiota, johon yleisö voi osallistua.

Musiikkituokion jälkeen palataan alas, ja seuraava tuokio järjestetään kerrosta ylempänä. 

Näin edetään lopulta tornin huipulle, missä Härkäkööri eli kaikki tapahtuman muusikot esittävät muun muassa Jean Sibeliuksen Finlandian sekä Kalliolle kukkulalle ja Hämäläisten laulun.

– Kuulijat voivat käydä joko vain yhdessä esityksessä tai kulkea mukana alhaalta ylös saakka, Päivi Hirvikoski sanoo.

Finlandian lisäksi näkötornissa kuullaan ainakin Sibeliuksen Duo viululle ja alttoviululle sekä Vesipisaroita, joka soi taukomusiikkina esitysten välillä.

Tornikahvilassa esiintyy Aulanko-kvartetti, jonka ohjelmisto on hieman kevyempää kuin kamarimuusikoiden. Luvassa on muun muassa tv-sarjoista tuttuja säveliä, musikaalimusiikkia sekä valssi- ja tangorytmejä ja jazzahtavaa musiikkia.

– Olemme valinneet mukaan luonto- ja vesiaiheisia kappaleita kaupungin teemavuoden mukaisesti, sanoo viulisti Vesa Kankainen.

 

Musiikin lisäksi näkötornin mastossa ja tornikahvilassa järjestetään sirkuskoulun esityksiä ja työpajoja.  Kansantanssinuoret taas tanssittavat ja leikittävät lapsia ja vanhempiakin ulkosalla.

– Tästä muodostui meidän mielestämme hieno kokonaisuus, ja nämä upeat maisemat tulevat vielä kaupan päälle, Hirvikoski sanoo.

Järjestäjät toivovatkin, että yleisö löytää tapahtuman. He eivät säikähdä sadetta, sillä tarvittaessa torni ja kahvila tarjoavat sateensuojaa.

– Syyskuun alussa sää voi olla vielä hyvinkin kesäinen. Tapahtuman ajankohta valikoitui sen perusteella, että elokuussa kaupungissa on paljon kaikkea, emmekä halunneet osua päällekkäin muiden juttujen kanssa. HÄSA

Kiipeä kuuntelemaan
Aulanko Soi! Koko perheen tapahtuma Aulangon näkötornilla ja tornikahvilassa sunnuntaina 4.9. kello 12–16. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.