fbpx
Kanta-Häme

Aurinko ja lämpö voivat aiheuttaa harmia koirille - näin autat koiraa

Paahtava aurinko ja lämpö voivat aiheuttaa harmia koirille. Miten auttaa koiraa viilentymään kuumuudessa? Tässä muutamia vinkkejä:

  • Älä jätä koiraa yksin kuumaan autoon
  • Myös busseissa ja muissa kulkuvälineissä voi olla koiralle liian kuuma
  • Huolehdi, että koira juo tarpeeksi vettä
  • Kuumuus vaikuttaa erityisesti vanhoihin, sairaisiin ja lyhytkuonoisiin koiriin
  • Helteellä pitkät kävelylenkit kannattaa tehdä aikaisin aamulla tai myöhään illalla
  • Huolehdi, että koira pysyttelee varjossa
  • Asfaltti voi kuumentua polttavan kuumaksi koiran tassuille

Toimi näin, jos koirallasi on lämpöhalvaus

Tarjoa koiralle vettä. Huuhtele koiran turkki viileällä vedellä tai kiedo viileällä vedellä kasteltu pyyhe koiran ympärille.

Jos koiralla on pitkä ja paksu turkki, varmista, että viileä vesi pääsee iholle asti. Kastele myös koiran tassut. Jos koiran yleisvointi on huono, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.  

Koira autossa

Älä ikinä jätä koiraa yksin pysäköityyn autoon kuumana päivänä.

Ikkunoiden avaaminen ei auta viilentämään autoa, vaan lämpötila voi silti nousta vaarallisen korkeaksi. Huolehdi automatkalla, että koiralle ei tule liian kuuma ja pidä taukoja tarpeeksi usein. Muista myös tarjota koiralle vettä muutaman tunnin välein.

Vesi

Kuumalla säällä koiran tulee juoda tarpeeksi vettä. Huolehdi, että koiralla on aina tarjolla raikasta vettä. Pitkälle kävelylenkille kannattaa pakata mukaan koiran vesikuppi.

Kuumuudelle herkät koirat

Ole erityisen tarkkana, jos koirasi on vanha, sairas tai pentu, sillä kuumuus vaikuttaa niihin vahvimmin.

Sama koskee koiria, joilla on pitkä ja paksu turkki, varsinkin jos turkki on musta tai tumma. Lyhytkuonoisten koirien on vaikeampi säädellä ruumiinlämpöään, eli ne ovat alttiimpia saamaan lämpöhalvauksen.

Kävely

Kuumalla säällä kannattaa tehdä vain lyhyitä kävelylenkkejä koiran kanssa ja tehdä päivän pitkät kävelylenkit aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jolloin ilma on viilentynyt.

Kuumalla säällä kävely voi altistaa koiran lämpöhalvaukselle ja lisäksi auringossa kuumentunut asfaltti voi vahingoittaa koiran tassuja.

Uiminen

Uiminen on helppo tapa viilentää koiraa helteessä.

Koiran kanssa ei kuitenkaan yleensä saa mennä yleisille uimarannoille, vaan ainoastaan koirille sallituille rannoille.

Rannallakin koiralle kannattaa valita varjoinen paikka, jotta koira ei vietä liikaa aikaa suorassa auringonpaisteessa. Jos vesistössä on tai saattaa olla sinilevää, älä anna koiran uida vedessä tai juoda vettä.

Muista veneilevälle koiralle  pelastusliivit!

 

Menot