Kanta-Häme

Aurinko lämmittää käyttöveden

Voutilan palvelukeskuksen katolle on nostettu tänä keväänä reilun 250 neliön verran aurinkokeräimiä. Kun järjestelmä otetaan toukokuussa käyttöön, alkaa se tuottaa vuodessa 140 megawattituntia energiaa.

Se vastaa kymmenen omakotitalon vuosikulutusta, mutta vanhainkodissa energialla lämmitetään käyttövettä ja uima-allasta.

Tapaus on historiallinen sekä Hämeenlinnan kaupungille että Elenia Lämpö oy:lle.

– Nummen elinkaarihankkeessa käytetään maa- ja kaukolämpöä, mutta Voutilakeskus on kaupungin ensimmäinen aurinkoenergiakohde, sanoo Linnan tilapalvelut -liikelaitoksen toimitusjohtaja Raili Salminen.

Salmisen mukaan Voutilakeskus sopi erittäin hyvin aurinkolämpökohteeksi, koska vanhainkodissa käytetään paljon vettä kesälläkin, jolloin lämmölle ei muuten ole suurta tarvetta.

Elenia Lämpö on ollut toteuttamassa mm. Ohutlevykeskuksen energiateknologioita, mutta kovin yleistä auringolla lämmittäminen ei Kanta-Hämeessä asiakkuus- ja kehitysjohtaja Tero Holapan mukaan ole.

– Meillä on pienempiä aurinkopilotointeja tällä hetkellä meneillään, mutta Voutilan tapauksessa uutta on se, miten hybridiratkaisu toimii tuossa kokoluokassa. Meidän tietojen mukaan tämä on Suomen suurin aurinkolämpöhanke, sanoo Holappa.

Hämeenlinnan strategian mukaan kaupunki panostaa kestävään kehitykseen ja uusiin teknologioihin, mutta Salminen sanoo, ettei mitään tehdä uhkarohkeasti. Energiaratkaisut pohditaan jokaisen hankkeen kohdalla erikseen, oli kyseessä rakennuksen peruskorjaus tai uudisrakennus.

Voutilakeskuksen kohdalla ratkaisuun vaikutti myös hinta sekä sopimuspakettiin kuuluvat takuut järjestelmän suorituskyvystä ja palvelutasosta.

Tällä hetkellä kaupungilla ei ole suunnitelmissa muita aurinkoenergiakohteita, mutta aurinkosähköä tuottavat suuret aurinkopaneelilautat yleistyvät vähin erin.

Ammattiopisto Tavastian kaikki noin 370 aurinkopaneelia saadaan kytkettyä käyttöön toukokuun puolivälin paikkeilla ja ensi syksynä on tarkoitus aloittaa aurinkokeräimien asentaminen D-rakennuksen katolle. Tavastian aurinkolämpövoimala valmistunee ensi kevääksi.

Opisto toivoo muidenkin kuin opiskelijoiden oppivan lisää aurinkoenergiasta. Kulkureitit aurinkopaneeleista kiinnostuneille ovat viittä vaille valmiit, ja kaupunkilaiset voivat pian seurata aurinkosähkötuotannon kehitystä I-rakennuksen suurelta näytöltä.

Tavastian aurinkopaneelit lienevät vielä toistaiseksi maakunnan suurimmat, mutta eivät enää alkukesästä, kun asennustyö Etra oy:n logistiikkakeskuksessa Orsitiellä valmistuu.

– Järjestelmä käsittää 1300 paneelia, 2200 neliömetriä. Tämä on jo toinen Etola kiinteistöt oy:n aurinkopaneelikohde. Kyllä me olemme laskeneet, että aurinkosähkö on meille jo jonkin verran edullisempaa kuin ns. verkkosähkö, sanoo toimitusjohtaja Jouni Pelkonen.

Yritysketjuista Tokmanni on ilmoittanut asentavansa kaikkien myymälöidensä katolle aurinkopaneelit. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic