fbpx
Kanta-Häme

Aurinko on pitänyt punamädän kurissa

Mansikan punamätä ei vaivaa kantahämäläisiä mansikkapeltoja. Mansikan juuriston tuhoavaa kasvitautia ei ole löytynyt myöskään Pirkanmaan puolelta Pälkäneeltä, jossa on useita marjatiloja. Satoa heikentävä punamätä ei vaikuta marjojen ulkonäköön tai eikä ole ihmiselle vaarallinen.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on todennut tautia tänä kesänä vain kymmenessä paikassa.

– Tilanne on ollut odotettua parempi, ylitarkastaja Sirkka Malkki Evirasta vahvistaa.

Punamädälle suotuisa vetinen syksy ennusti mansikanpelloille vaikeaa kesää, mutta aurinkoinen ja lämmin sää on pitänyt kasvitaudin kurissa.

Mikrobin aiheuttamaa punamätää löytyi viime kesänä 55 mansikkatilalta eri puolelta Suomea. Tuolloin tiloja kartoitettiin tehostetusti. Tauti levisi Suomeen todennäköisesti keskieurooppalaisten mansikantaimien mukana.

Tauti tuhoaa juuriston

Tämän kesän tautilöydöt perustuvat viljelijöiden Eviralle toimittamiin ja tutkittuihin näytteisiin. Löytöjä on tehty lähinnä Savosta. Evira ei nyt kartoita punamätää tehostetusti, vaan tarkastuksia tehdään vuosittaisen tuhoojakartoituksen yhteydessä.

Punamädän vaivaamalla mansikkapellolla näkyy tyhjiä laikkuja taimien näännyttyä. Juuristoa vahingoittava tauti heikentää kasvin veden ja ravinteiden saantia ja taimet kuolevat. Kasvitauti ei rajoita marjojen käyttöä elintarvikkeina eikä tauti leviä mansikoiden välityksellä.

Evira muistuttaa viljelijöitä kiinnittämään huomiota ulkomaisten taimien terveyteen. Tarkka viljelyhygienia auttaa tiloja estämään taudin leviämisen terveisiin kasvustoihin. Punamätä voi säilyä maaperässä jopa 15 vuotta.

Jos mansikkapellolla epäillään olevan punamätää, on viljelijän otettava yhteyttä Eviran kasvinterveysyksikköön. (HäSa)

Menot