Kanta-Häme

Aurinko pimenee perjantaina

Hämeenlinnassa voi perjantaina keskipäivällä nähdä osittaisen auringonpimennyksen voimakkaimmillaan.

Valokiekko peittyy näillä leveyspiireillä noin 80-prosenttisesti, kun kuu kulkee radallaan auringon ja maan välistä.

Hämeenlinnan tähtitieteenharrastajien yhdistyksen Vegan puheenjohtaja Raimo Känkänen muistuttaa, ettei auringonpimennystä saa katsoa paljain silmin edes kameran, kiikarien tai kaukoputken läpi ilman suodinta.

– Näkymätön lämpösäteily vaurioittaa verkkokalvoa sekunneissa. Suojaamaton kamera ei puolestaan selviäisi kuvaamisesta ilman kärähtänyttä kennoa.

Pihabongaukseen Känkänen suosittelee käyttämään hitsauslaseja, jonka tummuuskerroin on luokkaa 14.

– Niillä saa katsoa pimennystä kolme minuuttia kerrallaan puolen minuutin tauolla. Myös Mylar-kenno käy, mutta noettu lasinpala ei riitä missään nimessä.

Bongailua vesitornilta

Näillä näkymin perjantaille on luvattu pilvistä säätä. Siitä ei Känkäsen mukaan ole haittaa, mikäli ne eivät muutu sysimustiksi sadepilviksi.

Pimennystä pääsee tutkailemaan myös Vegan observatoriolle Koirakoulunkadulle kello 10.30 alkaen. Ahveniston vesitornilla yhdistyksellä on kaksi uv-suojattua kaukoputkea.

– Aurinko sijaitsee 150 miljoonan kilometrin päässä. Kaukoputkilla sitä voi tutkailla 48-, 96- ja 133-kertaisilla suurennoksilla. Pienimmällä näkee koko auringon, suurimmalla kaistaleen reunasta.

Auringonpimennyksen on arvioitu alkavan noin kello 11 ja päättyvän 13.30. Viimeksi osittainen pimennys nähtiin Suomessa vuonna 2012 ja seuraava on 2018.

Täydellinen auringonpimennys oli Suomessa havaittavissa vuonna 1990. Seuraava on luvassa vasta 2126. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic