Kanta-Häme

Aurinko saa autoilijat kaipaamaan pellinkiiltoa

Kurainen talvi ja kevät ovat lisänneet autonpesuintoa verrattuna muutamaan edeltäneeseen pakkastalveen.

Päättyvä talvi on Turengin Nesteen yrittäjän Tero Välkkysen mukaan kuitenkin tavanomainen kura- ja suolatalvi, edellisvuodet olivat poikkeuksellisia.

– Meillä on myyty ainakin viisi kertaa enemmän pesuja tänä talvena kuin edellisenä, hän kertoo.

Asiakkaat ovat valinneet enimmäkseen tehopesuja, joissa pesuautomaatti pesee ensin harjattomasti kurat irti ja sitten auto pestään harjakoneella.

– Harjaton pesu ei talvella oikein riitä, Tero Välkkynen sanoo.

Idänpään Nesteellä Hämeenlinnassa pesujen myynti puolitoistakertaistui edellisvuoteen verrattuna.

– Tiet ovat pysyneet märkinä läpi talven. Se on tuonut asiakkaita. Useimmat ottavat vahapesun, kauppias Jarkko Gorski kertoo.

Hänen mukaansa perusasiakas pesettää autonsa kerran kuussa, mutta esimerkiksi takseja pestään jopa pari kertaa päivässä.

Kuukausi pelkkää pesua

Aulangontien pesun ja huollon yrittäjä Markku Eerola kertoo, että viimeksi kulunut kuukausi on ollut pelkkää autonpesua. Kun kesärengassesonki alkaa, monet haluavat autonsa myös vahattavaksi. Vahausten määrä nousee noin 40 prosenttia.

– Aurinko on ihmeellinen. Kun se paistaa, halutaan auto kiiltäväksi.

Firma pesee autot käsin. Aikaa ei voi varata, vaan pesut myydään jonotusjärjestyksessä. Kun yhden auton pesu vie noin vartin, jonoon ilmoittautunut voi käydä välillä muilla asioilla.

Eerola sanoo, että käsinpesussa autot saadaan tarkemmin puhtaiksi kuin koneella.

Hän suosittelee pesua talvisin vähintään kerran kuussa.

– Jos autoa ei pese, maalipinnasta tulee matta ja ruoste alkaa kukkia. Usein pestävistä autoista lika lähtee hyvin irti.

Vaha suojaa tehokkaasti

Myös Kanta-Hämeen autosuojaamo Vanajantiellä pesee autoja käsin. Perheyrityksessä työskentelevä Sari Mäkelä kertoo pesuasiakkaita tänä talvena olleen jokseenkin saman verran kuin muinakin vuosina. Käytettävissä oleva tila rajoittaa pesuasiakkaitten määrää ruosteenestoyrityksessä.

Sari Mäkelä sanoo, että autot pitää ehdottomasti pestä suolasta. Muuten pinta on keväällä kuin hiekkapaperia.

– Vahaus on syytä tehdä kahdesti vuodessa, jos käytetään perusvahoja. Keväällä vahalla saadaan ultraviolettivalon suojaus maalipinnalle ja syksyllä suojataan auto suolaa vastaan. Kevätvahaus myös puhdistaa nastapölyä ja muuta likaa pellistä.

Sati Mäkelä kertoo, että vahoja on kovin erilaisia. Perusvaha suojaa puoli vuotta, paremmat vahat vuoden ja kaikkein parhaat vahat jopa viisi vuotta. Myös ikkunoita voidaan vahata.

Pesut parikymppiä, vahauksia monenhintaisia

Keskimääräinen hyvän konepesun pinta näyttää Hämeenlinnan seudulla olevan parinkympin luokkaa. Aulangontiellä henkilöauton käsinpesu maksaa 18 euroa.

Vahausten hinnat vaihtelevat. Tarjouksesta vahauksen voi saada viidelläkympillä, mutta yleensä hinta on 80 euron luokkaa. Vuoden kestävä vahaus maksaa Vanajantiellä 140 euroa, vahaus 2-komponenttivahalla 290 euroa ja viisi vuotta kestävällä supervahalla 400-500 euroa. Viiden vuoden vaha vaatii lisäksi UV-suojakäsittelyn vuosittain.

Jos haluaa vahailla autoaan itse, purkkien tuoteselosteiden lukeminen on tarpeen. Autoa ei koskaan saa vahata auringonpaisteessa. Aurinko polttaa vahan maaliin kiinni.

Nastapiikit ruostuttavat

Talvella auton maalilla on erityinen, lähes näkymätön vihollinen. Se on nastoista irronnut pieni, hyvin kova ja terävä metallisiru, joka nousee vesisumun ja loskan myötä liikenteen nostattamassa viimassa ilmaan ja iskeytyy tiukasti auton kylkiin ja etenkin pystyperäisten autojen takaluukkuihin.

Pikkuinen teräspiikki tunkeutuu maaliin ja alkaa ruostua. Nämä teräspiikit lähtevät vain hankaamalla eli tarpeeksi usein toistuvissa harja- tai käsinpesuissa.

Linnunkakat on syytä huuhdella auton pelleiltä mahdollisimman pian. Etenkin kalaa syövien lintujen jätökset ovat hyvin happamia ja polttavat nopeasti maalipintaan jäljen. (HäSa)