Kanta-Häme

Aurinkoa ja aavikkoa

Hämeenlinnalainen Jani Perälä sai marraskuun lopussa puhelun, jonka seurauksena hän asuu nykyään Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin kuuluvassa Abu Dhabissa.

Soittaja oli maastoajoneuvoja valmistavan Nimr Automotiven rekrytoija, joka halusi armeijakaluston parissa yli vuosikymmenen ajan työskennelleen insinöörin yhtiön palvelukseen.

– Puhelu oli onnekas, sillä olin jo miettinyt, että haluaisin päästä pariksi vuodeksi työhön jonnekin Eurooppaa kauemmas.

Perälä teki kolmen kuukauden sopimuksen hankintapäällikön tehtävästä ja muutti vain kuukauden varoitusajalla hotelliin. Hän kulkee päivittäin noin 50 kilometrin työmatkan aavikolla sijaitsevaan teollisuuskeskittymään.

Elämä Abu Dhabissa on Perälän mukaan yllättävän länsimaista.

Uskonto ei ole yhtä hallitsevassa asemassa kuin naapurissa Saudi-Arabiassa, mutta kaupunki ei ole myöskään läheisen Dubain kaltainen turistirysä. Paikalliset naiset kulkevat ilman saattajia, ja länsimaalaiset voivat viettää aikaa rannoilla ja alkoholia tarjoilevissa ravintoloissa.

– Pomo antoi saapuessa kolme ohjetta: huumeisiin ei saa koskea, ajaessa ei voi ottaa tippaakaan alkoholia ja islamia ei sovi missään nimessä kyseenalaistaa tai loukata.

Kontaktit paikallisväestöön ovat ainakin ensimmäisinä kuukausina olleet vähäisiä.

– Meillä on töissä yli 400 henkeä, joista vain parikymmentä on maan kansalaisia.

Abu Dhabin 2,5 miljoonasta asukkaasta noin 80 prosenttia on siirtolaisia ja vierastyöläisiä. Kaupungilla on puhdasta ja turvallista.

Yhteiskunta on jakautunut kolmeen kastiin. Kermaa ovat syntyperäiset emiraatin kansalaiset, hyvinvoivaa keskiluokkaa edustaa koulutettu länsimainen väki.

– Paikalliset saavat parasta palkkaa, käyvät töissä hieman miten huvittaa ja etuilevat jonoissa jos haluavat. Maahan kuitenkin selvästi halutaan koulutettua länsimaista työvoimaa, joten työehdot ja palkat ovat sen mukaiset.

Perälä kertoo ajaneensa pari kertaa katsomaan miten lukumääräisesti suurin väestöryhmä, Aasiasta tulleet kouluttamattomat siirtotyöläismassat, asuvat.

– He asuvat jossain 50 kilometrin päässä aavikolla workers villageissa, jotka näyttävät kieltämättä aika karuilta.

Varsinaista koti-ikävää tai kulttuurishokkia Perälä ei sano kokeneensa. Innokkaana jääkiekon seuraajana ja HPK-fanina hän kävi helpottamassa vieroitusoireita pian muuton jälkeen paikallisessa jääkiekko-ottelussa.

– Siellä tapasin ensimmäistä kertaa muita suomalaisia, Perälä nauraa.

Maaliskuun lopussa Perälä oli lomalla kotona ja valmistelemassa koko perheen muuttoa Abu Dhabiin ensi elokuussa.

– Suunnitelma on jäädä kahdeksi vuodeksi.

Perälä on aiemmin työskennellyt pari vuotta ulkomaankomennuksella Puolassa. Lähteminen oli helpompaa, kun kerta ei ollut ensimmäinen.

– Kahdeksanvuotias tyttäremme tietysti murehtii, että kaverit jäävät tänne. Olemme kuitenkin myyneet ajatuksen muutosta auringolla, vesipuistoilla ja sillä, että on siellä muitakin suomalaisia.

Suomalaisyhteisö jakaa keskenään käytännön vinkkejä ja järjestää erilaisia tapahtumia, kuten kamelilaukkakilpailuja.

– Työpäivät ovat pitkiä, mutta viikonloput ovat kuin minilomia. Elämä on aika helppoa. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic