Kanta-Häme

Autiotalo rokkaa nyt nuoruuden vimmalla

Riku Suokas raahasi vuosituhannen vaihteessa Hämeenlinnaa suomalaiselle teatterikartalle kovalla sykkeellä ja vankalla itseluottamuksella. Kun nuori teatterinjohtaja julkisti suunnitelman Dingo-yhtyeen hittien yhdistämisestä Shakespearen Romeoon ja Juliaan, ideaa pidettiin sekä omituisena että täysin suuruudenhulluna.
 
– Kyllähän me Rikun ideaa vahvasti aluksi epäiltiin, mutta aika nopeasti hiljennyttiin, esityksessä mukana ollut Johanna Reilin muistelee.
 
– Dingon kappaleet ovat dramaattisia sekä ihanan pateettisia ja sopivat täydellisesti Shakespearen kertomukseen. Silloin aikoinani sain harjoituksisssa heti ekasta biisistä kylmät väreet ja käsitin saman tien, että hommahan toimii.
 
Vanha rakkaus
Vuonna 2000 kantaesitetystä Autiotalo-musikaalista tuli valtakunnallinen mediatapaus ja suuri menestys. Nyt Johanna Reilin ohjaa Jyväskylästä tulevien muusikkojen ja musiikinopiskelijoiden ryhmää, joka ottaa teoksen uudelleen käsittelyyn Hämeenlinnassa. Ajatus sai alkunsa ohjaajan tyttäriltä. Helmi Reilin yritti jossain vaiheessa toteuttaa musikaalia Tampereella ja Sanni Reilinin päässä haave Autiotalon toisesta tulemisesta on muhinut jo pitkään.
 
– Olin silloin 10-vuotias ja kävin katsomassa esityksen 28 kertaa, Sanni Reilin tunnustaa.
 
– Lisäksi kävin monissa harjoituksissa. Olen aina halunnut päästä itse tekemään tätä juttua, koska olen rakastanut sitä aina.
 
Autiotalossa Julian roolin tekevä Sanni Reilin opiskelee Jyväskylässä musiikkia. Hän kokosi esityksen ryhmän vaistonvaraisesti ja välillä myös onnekkaiden sattumien kautta. Porukasta löytyy musiikillisissa yhteyksissä tavattuja luottoesiintyjiä, mutta myös katusoitosta tai teatteriesityksistä bongattuja kykyjä.
 
– Joel Seppälä esimerkiksi oli aivan pakko saada ryhmään, vaikka käsikirjoituksessa ei ollut hänelle roolia, ohjaaja kertoo.
 
– Lopulta päädyimme kehittämään imettäjän tilalle Julian pikkuveljen roolin.
 
Uudet sovitukset
Toukokuun alussa Hämeenlinnassa nähtävä esitys on muokattu ja hiukan lyhennetty versio vuoden 2000 Autiotalosta. Lavastusta on pelkistetty ja kapellimestari Kalle Saarelma on sovittanut kantaesityksen kappaleet uuteen uskoon.
 
– Varsinkin toinen puolisko näytelmästä on aika synkkä, eikä siihen tunnelmaan Dingo-biitti oikein mielestäni istu, Saarelma tuumaa.
 
– Olemme tiputelleet kappaleiden tempoja ja toisaalta tuoneet musiikkia tähän päivään lisäämällä esimerkiksi funk- ja soulvaikutteita. Tärkein tavoite on ollut saada biisit entistä enemmän tukemaan tarinan tapahtumia ja tunnelmaa.
 
Autiotalo, esitykset 13.-17.5. Hämeenlinnan teatterin Päänäyttämöllä.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic