Kanta-Häme

Autiotalot Isännöinti kovaan kasvuun – Aikoo muuttua isoksi ja palvelevaksi

Autiotalot Isännöinnin toimitusjohtaja Mirva Autio uskoo isännöintitöiden helpottuvan, kun yhtiö kasvaa ja se saa valmiiksi palvelumallinsa. Kuva: Esko Tuovinen

Autiotalot Isännöinnistä rakennetaan suurta hämeenlinnalaista isännöintitoimistoa. Yhtiö on ostanut tänä vuonna kaksi muuta isännöintitoimistoja.

– Hankimme yhtiöön kriittisen massan, jotta voimme rakentaa siihen palvelumallin. On tehtävä investointeja, sanoo Autiotalot Isännöinnin hallituksen puheenjohtaja Tommi Vekka.

Autiotalot Isännöinnin toimitusjohtaja on Mirva Autio, joka aloitti isännöinnin neljä vuotta sitten. Vuosi sitten yhtiö muutettiin osakeyhtiöksi. Tänä vuonna siihen tuli vähemmistöosakkaaksi Vekka Invest. Aution perhe omistaa enemmistön yhtiöstä.

– Tarkoitus on tehdä erilainen isännöintitoimisto ja luoda siihen palvelumalli. Palvelua tarvitaan, Vekka sanoo.

Hänen mukaansa isännöitsijöiden toiminta mennyt sellaiseksi, että palvelut automatisoidaan. Taloyhtiöt tarvitsevat kuitenkin yhteyden isännöitsijään.

– ”Uuden ajan” isännöitsijä ei vastaa puhelimeen itse. Taloyhtiöillä tulisi kuitenkin olla mahdollisuus saada isännöitsijä kiinni.

Autiotalot Isännöinti lupaa luoda toimintamallin ja myös satsata siihen, että taloyhtiöiden palvelu toimii. Palvelusta ei luvata kaikkein halvinta, mutta hinnoittelusta luvataan tehdä läpinäkyvä.

– Asiakkaat haluavat tietää, mistä maksavat. Erittelemme hinnoittelun niin, että asiakkaat maksavat siitä, mitä palveluja he käyttävät, Vekka sanoo.

Suuren isännöintitoimiston kehittämisen ongelma on, että isännöitsijöistä on kova pula. Isännöitsijä on ammatti, johon ei vieläkään ole Suomessa virallista perustutkintoa. Isännöintialan tutkinnon saa näyttötutkintona.

– Isännöitsijät eläköityvät eikä ole ammattilaisia. isännöitsijöitä valmistuu, mutta harvat heistä pysyvät alalla. Työ ei ole helpoimmasta päästä, sanoo Mirva Autio.

Hämeenlinnassa on tusinan verran isännöintitoimistoja. Isännöitsijöitä on vajaa 50. Kaupungissa toimii kaksi suurta valtakunnallista isännöintiketjua. Autiotalot Isännöinti on kasvanut toiseksi suurimmaksi paikalliseksi isännöintitoimistoksi.

– Ostamme jatkossakin toimistoja niin paljon kuin sopivia eteen tulee, Vekka sanoo.

 

Suunnitelmissa on, että yritys laajenee tulevaisuudessa myös Hämeenlinnan ulkopuolelle. Tähtäin on kuitenkin toistaiseksi vain Hämeenlinnassa.

– Peruskivet on saatava muurattua täällä ennen kuin katsomme markkinoita muualta. Palvelumallimme edellyttää henkilökohtaista läsnäoloa, jotta pystymme pitämään kiinni asiakastyytyväisyydestä.

Useat isännöintitoimistot ovat 2–3 työntekijän yrityksiä, joille ei ole jatkajia. Koko henkilöstö tai suurin osa on jäänyt Autiotalot Isännöinnin palvelukseen kaupan jälkeen.

Autiotalot Isännöinti ei ole kasvanut vain ostamalla yrityksiä. Se on mahdollisuuksien mukaan palkannut suoraan työntekijöitä.

– Olemme tänä vuonna palkanneet kolme isännöitsijää. Etsimme parhaillaan kahta uutta työntekijää, Mirva Autio kertoo.

Autiotalot Isännöinti ei laajenna toimintaansa ja osta muita yrityksiä siksi, että Hämeenlinnassa isännöintimarkkinat olisivat jonkinlainen kultakaivos. Yrityksen hallituksen jäsen Petri Autio sanoo, että valtakunnallisen vertailun mukaan Hämeenlinnan hinnat ovat selkeästi matalammat kuin esimerkiksi Uudellamaalla ja Pirkanmaalla.

– Joillakin hämeenlinnalaisilla isännöitsijöillä on noin 40 kohdetta hoidossaan. Se on liian iso määrä. Noin 25 taloyhtiötä olisi järkevä määrä, jotta hyvään palveluun. HÄSA