Kanta-Häme Hämeenlinna

Auto muuttuu helteellä kuumaksi pätsiksi ja vedessäkin vaanii vaara – Kesä ei ole koiralle riskitöntä aikaa

Auto muuttuu helteellä kuumaksi pätsiksi ja vedessäkin vaanii vaara.
Uiminen vilvoittaa koiraa kuumana kesäpäivänä, mutta riskitöntä puuhaa sekään ei ole. Vesipedon hyvinvointia voi uhata esimerkiksi kostea ihotulehdus, vesihäntä tai sinilevä. Kuva: Sari Oksala
Sinileväiseen veteen on aina syytä suhtautua varoen. Myrkytysepäilyissä hakeudutaan lääkäriin ja viedään eläin eläinlääkäriin. Kuva: Sari Oksala

Kesällä koiralle voi myös sattua ja tapahtua. Vaara voi piillä niin vedessä kuin helteellä tulikuumaksi muuttuvassa autossa.

 

Lämpöhalvaus voi uhata koiraa, jos se joutuu olemaan ahtaassa ja lämpimässä tilassa kuten pysäköidyssä autossa kesähelteillä.

Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä.

Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa koiran menehtymiseen.

 

Kyyn purema on koiralle vaarallinen.

Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Puremakohta on yleensä turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos.

Lievissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta, mutta vaikeammissa tapauksissa kyyn erittämä myrkky vahingoittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa koiran menehtymiseen.

 

Ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yksittäisinä yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa, kutista ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään.

Osa koirista voi kuitenkin saada pistoksesta allergisen reaktion. Hyönteisen pisto on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia.

Punkit voivat puolestaan levittää sairauksia kuten borrelioosia eli punkit aina poistettava mahdollisimman pian ja koiran turkki käytävä läpi päivittäin punkkien varalta.

 

Lue myös: Tänään riittää hellettä ympäri maan (26.7.2019)

 

Kostea ihotulehdus eli hot spot on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten sekä uimista rakastavien koirien yleinen kesävaiva.

Hot spot saa usein alkunsa pienestä haavasta, hyönteisen tai punkin puremasta tai uimisen jälkeen kosteasta turkista, joka aiheuttaa tulehduksen koiran paksun karvapeitteen alla.

Koiralle voi tulla myös vesihäntä, jos turkki ei kuivu kunnolla uimisen jälkeen ja koiran takapää on pitkään kylmä.

Vesihäntä uusiutuu herkästi ja voi aiheuttaa myös muita vaivoja hännän tyven hermoissa eli kuivaa koira aina huolellisesti, erityisesti selkä ja hännäntyvi.

Koira ei saa juoda vettä tai uida vedessä, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit.

 

Lue myös: Jäätelöä, vettä ja vesimelonia – viilennyskeinoja helteeseen on monia (25.7.2019)

 

Monet grilliherkkujen ja piknik-ruokien jämät eivät sovellu koiralle vaan voivat jopa olla vaarallisia.

Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja luut sekä ruodot ovat koiralle vaarallisia, sillä ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa, esimerkiksi aiheuttaa suolistotukoksen tai haavan vatsalaukkuun. HäSa

Asiasanat