Kanta-Häme

Auto törmäsi kilpapyöräilijään kesken kisan

Riihimäellä ja Ryttylässä viime viikonloppuna ajetuissa kolmepäiväisessä maantiepyöräilyn Tavastia 3 days -kisassa tapahtui harvinainen auton ja kilpapyöräilijän välinen törmäys, jossa pyöräilijä loukkaantui.

Viimeisen etapin maalisuoralle kääntymässä olleeseen pyöräilijään osui vastakkaisesta suunnasta tullut henkilöauto.

Pyöräilijä vietiin ensin Kanta-Hämeen keskussairaalaan, josta hänet siirrettiin lähemmäs kotiaan turkulaiseen sairaalaan.

Kilpailun johtajan Tuomas Turusen mukaan onnettomuus johtui sarjasta onnettomia yhteensattumia.

– Pyöräilijä oli rengasrikon takia jäänyt kauas jälkeen pääjoukosta. Vasemmalle kääntyvään risteykseen hän tuli huoltoauton perässä, jolloin liikenteenohjaaja ei ilmeisesti huomannut häntä, Turunen kertoo.

Liikenteenohjaaja päästi risteyksessä vuoroaan odottaneen henkilöauton liikkeelle heti huoltoauton käännyttyä. Kun henkilöauton kuljettajakaan ei ajoissa huomannut pyöräilijää, tapahtui vakava yhteentörmäys, jota nyt myös poliisi tutkii.

Turusen mukaan tapahtuma johtaa muutoksiin liikenteenohjaajien ohjeistuksessa.

– On tärkeätä muistaa, että pyöräilijöitä voi tulla vielä kauan pääjoukon jälkeenkin.

Törmäykset pyöräilijöiden ja ulkopuolisten autojen välillä ovat suomalaisissa pyöräkisoissa harvinaisia. Edellisen tapauksen Tuomas Turunen muistaa Oulusta 80-luvulta.

– Rattijuoppo ajoi tuolloin liikenteenohjaajan ohi ja osui pyöräilijään. Sitä näissä kisoissa muistellaan vielä tänäkin päivänä.

Suurimpana kilpapyöräilyn riskinä Turunen pitää kaatumisia, joissa voi tapahtua pahoja loukkaantumisia. Myös viikonlopun kisassa koettiin pari isoa joukkokaatumista, joista toisessa yksi pyöräilijöistä loukkaantui vakavasti. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020