Kanta-Häme

Auto vie Lappiin ylivoimaisesti halvimmalla

Maanantain pikaselvitys kertoo, että pääsiäismatkalle Lappiin mielivän lentoliput alkavat olla kortilla, mutta junalla ja varsinkin omalla autolla ehtii vielä mainiosti pyhien viettoon.

Kiirastorstain lentomatkat oli myyty ainakin kutakuinkin loppuun, ja keskiviikkokin oli täyttymässä. Ensi tiistaiksi järjestyi vielä ainakin joitakin paluupaikkoja.

Erittäin epävirallisessa ja vain suuntaa-antavassa hintavertailussa ylivoimaisen ykkössijan ottaa henkilöauto, jonka polttoainekulut Hämeenlinnasta Kittilän Leville ovat suuntaansa halvimmillaan alle sata euroa.

Google Mapsin välimatkalaskurin mukaan etäisyys Hämeenlinnan Vanajantieltä on Levin Rakkavaarantie 5:een (Ravintola Hullu Poro) 917 kilometriä.

Samainen karttapalvelu laskee automaattisesti myös teoreettiset polttoainekulut, jotka palvelun mukaan ovat normaalisti kuluttavalla bensiiniautolla Hämeenlinnasta Leville 135,29 euroa. Laskelman perustana on bensiinin 1,64 euron litrahinta.

Bensapihillä autolla kulut laskevat alle sadan euron 94,44 euroon. Pikkudiesel on polttoaineen 1,54 litrahinnalla jopa halpa kulkupeli, kun kulut jäävät suuntaansa 88,68 euroon.

Luonnollisesti pariskuntamme tulee Lapista myös takaisin, eli polttoainekuluiksi saadaan esimerkiksi seuraavat: normaali bensa-auto 270,58 euroa ja pikkudiesel 177,36 euroa.

Ajomatka Leville kestää arviolta 11-12 tuntia, eli istumalihakset ovat kovilla. Rahaa kuluu matkan varrella ainakin yhteen ruokailuun.

Hintavertailussa ei oteta huomioon mitään muita autoiluun liittyviä kuluja, kuten pääomakuluja tai vastaavia.

Lentäminen kalleinta

Lentolipuista saa maanantaisen tarjonnan mukaan pulittaa sievoisen summan.

Jos kahden hengen vertailupariskunnallemme sopisi lähtö keskiviikkona 27. maaliskuuta ja paluu tiistaina 2. huhtikuuta, maksaisivat heidän lentolippunsa Finnairin vuoroilla Helsinki-Vantaalta 877 euroa ja 16 senttiä.

Päälle tulisivat vielä bussiliput molemmissa päissä, eli Hämeenlinnasta lentokentälle 17 euroa kertaa 2 eli edestakaisin: 68 euroa ja Kittilän lentokentältä Leville (4,70 kertaa 2), eli edestakaisin: 18,80 euroa.

Yhteensä kahden hengen Finnair-lentomatkan matkaliput maksavat 964 euroa.

Halpalentoyhtiö Norwegian tulisi yllättäen jopa jonkin verran kalliimmaksi, ja lisäksi lähtö- ja tulopäivät vaihtuisivat.

Perjantaiseen punavalkeaan menokoneeseen oli maanantaina iltapäivällä vielä tilaa hintaan 248,80 euroa. Vastaavasti paluu olisi mahdollinen ensi viikon keskiviikkona hintaan 248,70.

Molemmat ovat kuitenkin yhden hengen lipunhintoja, eli yhteissumma olisi 995 euroa ja siihen päälle kun ynnätään bussiliput, niin koko matkalippulasku olisi halpalennoksi muhkeat 1081,80 euroa.

Junalla alle viidensadan

Hämeenlinnasta Rovaniemelle näytti olevan vielä kohtalaisesti tarjolla junalippuja. Hintaesimerkkimme on sellainen, jossa meno olisi kiirastorstaina ja paluu ensi viikon tiistaina.

Kahden hengen edestakaiset junaliput tavanomaisissa Inter City-tason junissa maksavat yhteensä 330,80 euroa.

Rovaniemeltä linja-autolippu Leville maksaa yhdeltä hengeltä 34,70, eli se kerrottuna neljällä tuo lisähintaa junamatkustajille 138,80 euroa.

Yhteensä kahden hengen matka Leville Hämeenlinnasta junalla ja linja-autolla maksaa 469 euroa 10 senttiä. (HäSa)