Kanta-Häme

Autoalan suosio kiihtyy nuorten keskuudessa

 

Tuukka Vesamäki, 18, on yksi tänä keväänä Ammattiopisto Tavastiasta valmistuvista ajoneuvoasentajista. 
 
Viimeistä työssäoppimisjaksoaan Erkki Kaukosen autokorjaamolla suorittava turenkilainen on touhunnut tekniikan parissa pienestä pitäen.
 
– Aloitin fillareista. Siirryin ruohonleikkureiden ja mopojen kautta autojen huoltamiseen jo ennen opiskelujen alkamista. Kimmokkeen alaan sain isäni kautta, Vesamäki kertoo harrastuneisuudestaan.
 
Viime vuonna autoala työllisti valtakunnallisesti 27 800 henkilöä, kun taas työttömiä työnhakijoita oli 3930. Uusia henkilöautoja rekisteröitiin 111 251. Tänä vuonna alalta arvioidaan jäävän eläkkeelle 3000 ammattilaista.
 
Uutta väkeä tarvitaan. Autoala onkin nosteessa nuorten keskuudessa. Ammattiopisto Tavastian syksyllä alkaviin ajoneuvoasentajan opintoihin pyrki 248 hakijaa. Ensisijaisia hakijoita kevään yhteishaussa oli 58, mikä ylitti kymmenellä aloituspaikkojen tarjonnan.
 
– Ala kiinnostaa peruskoulusta ammattikouluun suuntaavia, koska nuorilla hakijoilla siintää vielä ajokortti silmissä. Suosio on noussut selvästi vuoden 2005 notkahduksen jälkeen, lehtori Unto Vähäsalo arvioi.
 
Hänen mukaansa hyvin hoidettu työssäoppimisjakso on avain työllistymiseen, vaikkei vakihommia heti irtoaisikaan.
 
– Esimerkiksi toisen vuosikurssin opiskelijoilla oli työssäoppimisjakso joulukuussa, joista osalle poiki töitä ensi kesäksi.
 
Tekemisen kautta
 
Autokorjaamoyrittäjä Erkki Kaukonen kehuu omatoimisen Vesamäen olevan malliesimerkki mainiosti pärjäävästä harjoittelijasta.
 
– Opastamme kyllä alkuun, mutta annamme harjoittelijalle myös mahdollisuuden tehdä omatoimisesti hommia.
 
Hän painottaa, että koulussa opittu teoria on vain tukena työssäoppimiselle.
 
– Kyllä se niin on, että nämä työt opitaan vain tekemisen kautta. Oppiminen on aika paljon omasta viitseliäisyydestään ja kiinnostuksesta kiinni. Jotkut kehittyvätkin huimasti harjoittelun aikana lähtötasosta huolimatta.
 
Kaukosen arvion mukaan läheskään puolet harjoittelijoista ei jää alalle töihin.
 
– Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat kyselevät vielä innokkaasti kesätöitä, mutta Tuukan tapaan monella kolmosella on jo työpaikka muualla. Minulla on ollut viimeisen 15 vuoden aikana vain yksi harjoittelija, joka jäi töihin vielä 10 vuodeksi.
 
Vesamäki on työskennellyt opintojensa ohella reilun vuoden Motonetissä varaosamyyjänä.
 
– Ensi tammikuussa menen armeijaan. Sen pidemmälle en ole elämääni vielä suunnitellut. Kaikki ovet ovat vielä avoinna.
 
Taitojen päivittämistä
 
Autojen nopea tekninen kehitys tarkoittaa, että autoalan ammattilaisten mekaanikoista myyjiin on päivitettävä tietojaan ja taitojaan lisä- ja täydennyskoulutuksin. 
 
– Syksyllä Tavastiassa pyörähtää autokorinkorjauksen koulutusohjelma jatko-opintoina asentajille, mutta yleensä täydennyskoulutusta järjestävät työnantajayritykset. Tarve osaavista käsistä ja motivoituneista työntekijöistä kasvaa, Vähäsalo sanoo.
 
Muutaman vuoden käytännön työkokemuksen jälkeen omaa urakehitystään voi siivittää myös Autoalan pätevöittämisohjelman ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla, jotka voi toteuttaa omien tavoitteiden mukaan yhteistyössä työnantajan ja koulutuksen järjestäjän kanssa.