Kanta-Häme

Autoetu vain kaupunginjohtajilla ja yhtiöpomoilla

Hämeenlinnan kaupunki on myöntänyt autoedun ainoastaan kaupunginjohtajilleen. Sekä kaupunginjohtaja Timo Kenakkalalla että apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuolla on oikeus työsuhdeautoon, jonka verotusarvo on kuukaudessa korkeintaan 1200 euroa.

Isosuolla on käytössään Volvo V70. Kenakkalan ajoneuvon KuntaPro kilpailutti puolestaan lokakuun lopussa. Tuolloin kaupunginjohtajan tulevan edustusauton arvoksi määriteltiin korkeintaan 1199 euroa kuukaudessa. KuntaPro valitsee kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen.

Vapaan autoedun lisäksi kaupunginjohtajien sopimuksessa on määritelty työsuhdepuhelin sekä kotiin järjestettävät tietoliikenneyhteydet.

Muilla kaupungin palveluksessa olevilla työntekijöillä ei ole merkittäviä luontaisetuja.

Henkilöstöjohtaja Raija Hätinen kertoo, että 20 euron puhelinetujakin on myönnetty ainoastaan kaupungin johto- ja valmiusryhmän jäsenille.

Kaikki eivät halua

Liikelaitoksien työntekijät ovat samassa asemassa kaupungin työntekijöiden kanssa. Niiden johtajilla ei siis ole luontaisetuja.

Sen sijaan kaupungin omistamissa osakeyhtiöissä on käytössä auto- ja puhelinetuja.

Konsernijaoston puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) kertoo, että yhtiöiden toimitusjohtajien sopimuksia päivitettiin viime valtuustokaudella. Silloin luotiin yhtenäinen sopimuspohja, joka on käytössä kaikkein vanhimpia yhtiöitä lukuunottamatta lähes kaikkialla.

Toimitusjohtajasopimuksiin on kirjattu mahdollisuus auto- ja matkapuhelinetuun. Vekan mukaan autoedun arvo on ollut 800–1000 euroa.

– Osa johtajista on ottanut autoedun, osa ei. Silloin heille on maksettu edun arvo palkkana, Vekka sanoo.

Hänen mukaansa kehittämisyhtiöissä on myönnetty autoetuja johtajien lisäksi myös joillekin työntekijöille.

– Kyseessä ei ole välttämättä vapaa autoetu, vaan käyttöetu, joka on myönnetty, koska he liikkuvat paljon työssään, Vekka sanoo.

Ei työsuhdeasuntoja

Joidenkin kaupungin osakeyhtiöiden vanhoihin johtajasopimuksiin on kirjattu esimerkiksi eläkevakuutus, eikä kaupunki lähtenyt sopimuskäytäntöä uudistaessaan riitauttamaan niitä.

– Ne ovat yksittäistapauksia ja summiltaan joitakin satasia, eli kyse ei ole kokonaisuuden kannalta merkittävästä asiasta, Vekka sanoo.

Muita työsuhde-etuja kuten esimerkiksi työsuhdeasuntoja yhtiöissä ei hänen tietojensa mukaan ole.

– En usko, että on. Joissakin kunnissa kunnanjohtajilla on asuntoetu, mutta Hämeenlinnassa sellaisiakaan ei ole ollut pitkiin aikoihin, joten ei tällainen tapa ole myöskään yhtiöihin periytynyt, Vekka toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic