Kanta-Häme

Autoharrastaja on kartuttanut kokoelmaansa sattumien kautta

Hauholainen Sakari Miettinen voisi periaatteessa ajaa melkein kuukauden jokaisena päivänä eri autolla. Miettisellä on tallissaan parikymmentä autoa, kaikki käyttökunnossa. Hauholaisen hinauspalveluyrittäjällä useita hienoja menopelejä kuten Mersuja, Jaguar ja Porsche. Toisaalta tallista löytyy sellaisia aikansa yleisiä autoja kuten kuplavolkkari, NSU, Skoda ja Datsun Cherry. 

– Autoja olen ostanut, kun mielenkiintoinen kulkupeli on kohdalle osunut. Porsche Carreran ostin nettikauppana Japanista, koska hinta oli edullinen. Aika monta autoa olen ostanut autoja myös onnellisten sattumusten kautta.

Yhden harvinaisuutensa Hondan N600 Miettinen sai tätä kautta. Honda oli pelleiltään mätä, minkä takia niitä on säilynyt vähän.

– Eräs mies tuli huoltoasemalle ja osti kolme litraa bensaa saadakseen auton ajetuksi purkaamolle. Ehdotin, että voisi ostaa auton siltä istumalta. Hinta vastasi muutamaa kymmentä litraa bensiiniä.

Moni muistaa Datsun Cherryn 1980-luvulta. Auto oli tuohon aikaan jossain määrin jopa edistyksellinen ja edullisuutensa ansiosta erittäin yleinen. Cherryt yleensä olivat heikkopeltisiä, mutta tämä ei. 

– Yhtenä kesäpäivänä sain hälytyksen hakea hinurilla auto tienvarresta. Autoa ajaneen vanhan rouvan kanssa tuli puhetta siitä, että hän saattaisi jossakin vaiheessa autostaan luopua. Rouva sanoi ottavansa yhteyttä, jos haluaisi sen myydä. En oikein uskonut, että sanoista tulisi totta, mutta pari vuotta myöhemmin tuolloin yli 90-vuotias helsinkiläisrouva ilmoitti, että hän luopuisi ajamisesta ja myisi Cherrynsä. Auton erinomaisen kunnon selittää se, ettei sillä ole koskaan ajettu talvella ja auto seisonut lämpimässä tallissa.

Loistoauto kokoelmiin Italian kautta

Latolöydöt alkavat Miettisen olla tehdyt. 

– Ladot on syynätty, eikä auto ole sellaisissa paikoissa enää voinut kovin hyvänä sälyä. On tietysti aina mahdollisuus, että omistaja on halunnut syystä tai toisesta pitää autonsa niin salassa ja piilossa, ettei siitä yksinkertaisesti tiedetä.

Miettisen kokoelman kenties komein auto on vuoden 1993 Mersun 600 SEL, jonka aikanaan toi Italiasta ulkoministeriössä työskennellyt mies muuttoautona Suomeen. 

– Siinä on kaikki hienoudet ja V12-moottori. Sivulasit ovat kaksinkertaiset ja lasien välissä on alipaine, joka estää huurtumisen ja toimii samalla lämpö- ja äänieristeenä. Autossa on ns. imuovet eli ovi imee itsensä kiinni, eikä sitä tarvitse lyödä kiinni.

Miettisen kokoelmaan kuuluu myös Hauhon vpk:n järjestyksessään toinen paloauto.

– Se oli menossa romuksi. Pakkohan se oli ostaa jo pelkästään paikallishistoria säilymisen takia.

Muutama viikko sitten Miettinen vietti omia ja yrityksensä kuusikymppisiä. Isä perusti huoltoaseman kirkonkylälle vuonna 1956.

Olen kerännyt Esson myymiä maantiekarttoja öljypurkkeja ja kaikkea muuta rekvisiittaa. Sitä on löytynyt paitsi omista nurkista, myös muun muassa kirpputoreilta. HäSa

Juhani Karvonen

Oikaisu: Mersun kuvatekstiin korjattu oikea malli.