Kanta-Häme Hämeenlinna

Autoilija: Ahveniston hautausmaan läheinen pyörätie houkuttaa pysäköintiin, mutta siitä voi tulla sakot

Ahveniston mäellä pyörätien pätkä houkuttelee hautausmaalla kävijöitä pysäköimään autonsa kielletylle paikalle.
Auton pysäköiminen kevyen liikenteen väylän sivuun houkuttelee Ahveniston hautausmaalla kävijöitä lähellä Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Tie on liikennemerkein osoitettu vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille, joten autolla väylälle ei ole asiaa. Kuva: Esko Tuovinen
Auton pysäköiminen kevyen liikenteen väylän sivuun houkuttelee Ahveniston hautausmaalla kävijöitä lähellä Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Tie on liikennemerkein osoitettu vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille, joten autolla väylälle ei ole asiaa. Kuva: Esko Tuovinen

Auton pysäköiminen kevyen liikenteen väylän sivussa olevalle levikkeelle houkuttelee Ahveniston hautausmaalla kävijöitä lähellä Kanta-Hämeen keskussairaalaa. Kevyen liikenteen väylällä saa kuitenkin liikkua vain kävellen tai pyörällä eli moottoriajoneuvolla sille ei ole asiaa.

Pyörätien reunaan ei myöskään saa pysäköidä autoa. Pysäköintiä alueella valvoo Hämeenlinnan kaupungin pysäköinninvalvonta.

Ahveniston hautausmaalla on oma pysäköintipaikka Ahvenistonkujan päässä hautausmaan pääportilla. Rapamäen päältä lähes samasta kohdasta erkaantuu sekä pysäköintipaikalle vievä Ahvenistonkujan liittymä että Ahveniston hautausmaan alapuolella kulkeva tie.

Tätä Ahveniston hautausmaan alapuolella kulkevaa nimeämätöntä tietä saavat liikenneopasteiden mukaan käyttää sekä jalankulkijat, pyöräilijät että moottoriajoneuvoilla liikkuvat. Pysäköintikin on sallittu Rapamäen suunnasta katsottuna tien oikeaan laitaan.

Tie kaartaa sairaalalle vievälle ajoväylälle uuden Ahveniston sairaalan eli Assi-sairaalan toimistoparakkien takaa. Arkisin tiellä ei juuri liikennettä ole, mutta juhlapyhinä asia on toisin.

– Pyhäinpäivänä tai jouluisin tiellä on autoja pilvin pimein, Hämeenlinnan kaupungin pysäköinti- ja aluetarkastaja Kari Raatikainen tietää.

Tien laitaan myös pysäköidään säännöllisesti juhlapyhien aikaan. Lyhytaikainen pysäköinti on sallittu, mutta pitkäaikaiseen pysäköintiin tien vartta ei voi käyttää.

Tieltä erkanee vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille sallittu lyhyt pätkä suoraan ylöspäin kohti keskussairaalaa.

– Tämä tie on liikennemerkein osoitettu vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille, painottaa Kari Raatikainen.

Pyörätietä käyttävät erityisesti keskussairaalan työntekijät. Sairaalan mäeltä alaspäin kiitävälle pyöräilijälle kevyen liikenteen väylän sivuun pysäköity auto voi aiheuttaa vakavan vaaratilanteen. Erityisesti pimeänä vuodenaikana vaara on ilmeinen, sillä pyörätiellä laillisesti polkupyöräilevä ei voi varautua kulkuväylällään yllätyksellisesti ja laittomasti oleviin autoihin.

Leveähkö ja pysäköimään houkutteleva pyörätien pätkä saattaa linjauksensa puolesta olla muisto Ahveniston tuberkuloosiparantolan ajoilta.

– Vanha tielinjaus Ahveniston mäelle on saattanut kulkea juuri tästä, Raatikainen arvioi. HäSa