Kanta-Häme

Autoja ja varastoja maan alla

Torin ympäriltä löytyy yllättävän paljon maanalaista elämää: katutason alapuolella säilytetään yhtä ja toista, pysäköidään autoja ja tarpeen vaatiessa ihmisiäkin.

Useimmissa rakennuksissa maan alle on rakennettu pysäköintihalleja, varastoja ja kokoontumistiloja.

Kummallisinta on, ettei edes torin reunan vanhimpien rakennusten alta ole löytynyt salakäytäviä. Luulisi, että edes vuonna 1836 valmistuneen lääninhallituksen talon alta löytyisi tunneleita.

– Emme ole törmänneet mihinkään salakäytäviin. Talon siipirakennuksen alta kylläkin löytyi purkamatta jätetty kellari, Etelä-Suomen aluehallintoviraston erikoissuunnittelija Hannu Vähätalo kertoo.

Viinikellarissa ei ole viiniä

Vanha lääninhallituksen talo on arkkitehti C.L. Engelin suunnittelema empiretyylinen, kolmikerroksinen kivirakennus. Se valmistui Hallituskadulle vuonna 1836.

Häme-Wikin mukaan pohjakerros suunniteltiin arkisto- ja kellaritiloja varten. Vanhin huone on viinikellari. Viinikellaria pidetään nykyään varastona.

– Valitettavasti viinikellarissa ei ole enää yhtään viiniä. Ja vaikka viiniä vielä löytyisikin, se olisi hapantunutta, Hannu Vähätalo nauraa hekottaa.

Talo on nykyään Etelä-Suomen aluehallintoviraston käytössä.

Virastorakennuksen kellarikerroksesta noin puolet on maan alla ja puolet maan tasalla. Kellarissa on työntekijöiden taukotila, varastotilaa ja kokoustila. Neliöitä on arviolta noin 350.

KOPin talon voi yhdistää kauppakeskukseen

Sibeliuksenkadulla, torin lounaiskulmassa, pönöttää jyhkeä kansallisromanttinen liike- ja asuintalo, niin kutsuttu Kansallis-Osake-Pankin talo. Se valmistui vuonna 1915.

Seppo Vekka ja hänen lapsensa ostivat talon vuonna 2001.

– Kun ostimme kiinteistön, sen yläkerrassa oli pankin edustussaunat ja vuokrahuoneisto sekä ullakko. Yläkerran tilat remontoitiin ja ullakot otettiin liikekäyttöön 2000-luvun puolivälissä, Skapat Energian toimitusjohtaja Tommi Vekka kertoo.

Talon maanalaisia tiloja ovat parkkihalli, väestönsuoja, varastot ja sosiaalitilat, jotka sijaitsevat entisessä pankkiholvissa.

– Parkkihallista on suunnitelma, jossa se muutetaan liiketiloiksi ja yhdistetään kauppakeskus Linnaan, mutta toistaiseksi ei sellaista olla toteuttamassa, Vekka kertoo.

Hämeenlinnalainen Irma Alarto sai Kansallisosakepankista elämänsä ensimmäisen työpaikan vuonna 1941. Hän oli silloin 14-vuotias.

Alarto muistelee pankkiholveja Häme-Wiki-verkkopalvelussa näin: ”Hain kassanhoitajan kanssa aamuisin suuresta holvista kassalippaat. Niissä oli varmaankin paljon rahaa.”

Nykyään KOPin talon ensimmäisessä kerroksessa ovat Ravintola Tawastia Bank, Pizzabuffet Rax ja Kahvila Laurell.

Kellarisaunan tilalle autohalli

Osoitteeseen Hallituskatu 14 rakennettiin vuonna 1963 asuin- ja liikekiinteistö. Rakennuksessa toimi pitkään Pohjolan konttori, ja siksi monet kutsuvat sitä yhä Pohjolan taloksi. Ilmarinen osti kiinteistön vuonna 1997.

Talossa oli aikanaan komeat saunatilat kellarikerroksessa. Vaan nyt on löyly loppunut.

– Kun Ilmarinen saneerasi rakennuksen vuonna 2008, alakerrassa oli vain neuvottelu- ja kokoustiloja, saunoista tai uima-altaista ei näkynyt jälkeäkään. Silloin osa kellaritiloista yhdistettiin liiketiloihin, Ilmarisen kiinteistöanalyytikko Tuula Kosonen kertoo.

Talon maanalaisessa kerroksessa sijaitsee nyt 25-paikkainen autohalli.

Keskustalon alla on väestönsuoja

Vuonna 1964 rakennetun Keskustalon alla maanalaista tilaa on arviolta noin 700–800 neliötä. Siellä sijaitsevat tekniset tilat, varastot ja väestönsuoja.

Taloyhtiön asukkaille tarkoitettuun väestönsuojaan mahtuu noin 200 henkilöä. Se sijaitsee aivan kaupungin väestösuojan vieressä, melkeinpä seinä seinää vasten.

Onko maan alla mitään jännittäviä salakäytäviä?

– Emme ole löytäneet ainuttakaan salakäytävää. Väestönsuojasta löytyy pari tunnelia, joita pitkin voisi hädän hetkellä ryömiä päivänvaloon, mutta muita piilopaikkoja siellä ei ole, Keskustalon isännöitsijä Jarmo Halonen sanoo.

Toriparkista hissillä kotiin

Kiinteistöosakeyhtiö Hämeen Tori rakennettiin Sibeliuksenkadulle vuonna 1951. Alun perin maan alle rakennettiin muun muassa pannuhuone, kellarivarastot, pesutupa, pyykinpesu- ja kuivaushuoneet sekä varastotilaa.

Yhtiö remontoi alakerran vuonna 2003 putkiremontin yhteydessä. Maan alle tuli kymmenkunta autopaikkaa, polkupyörävarasto, kellarivarasto, taloyhtiön sauna sekä pesu- ja pyykinhuoltotilat.

Jarmo Eskelisen asianajotoimisto on sijainnut kiinteistössä vuodesta 1995. Hänen mukaansa yhtiö on varautunut toriparkin mahdollisuuteen siten, että parkkitunnelista on helppo kaivaa yhteys taloyhtiön kellariin. Näin toriparkista pääsisi suoraan hissillä kotiin.

– Olemme varautuneet myös kauppakeskus Linnan laajentamiseen. Piha voidaan kattaa, ja täältä tulisi ainakin kaksi sisäänkäyntiä Linnaan: toinen ensimmäisen kerroksen yritysten kautta ja toinen toisesta kerroksesta sillan kautta, Eskelinen kertoo. (HäSa)

Mitä tiedät Hämeenlinnan torin kulman maanalaisista tiloista? Minkälaisia muistoja sinulla on toria reunustavista vanhoista rakennuksista? Osallistu keskusteluun internetissä www.hameensanomat.fi Etu24-palvelun kautta.

Mainos