Kanta-Häme

Autokaupan keskus huojuu

Sunny Car Center kaipaisi kipeästi uutta pääomaa pysyäkseen pystyssä. Reilun vuoden takainen tilinpäätös kertoo, että yhtiön omat pääomat ovat liki 2,4 miljoonaa euroa pakkasella.

Autokaupan mammutti ei ole tehnyt kaupparekisteriin osakeyhtiön mukaista ilmoitusta omien pääomien menettämisestä. Yhtiön tilintarkastaja on antanut huomautuksen tilinpäätöksestä. Ilmeisesti sekään ei ole johtanut mihinkään.

– Yleinen lähtökohta on, että rekisteritiedot pidetään ajan tasalla. Ilmoitus osakepääoman menettämisestä on annettava viipymättä, Patentti- ja rekisterihallituksen vanhempi lakimies Markku Härkönen sanoo.

Tieto osakeyhtiön pääomien menettämisestä pitäisi antaa oma-aloitteisesti. Patentti- ja rekisterihallitus ei siihen erikseen patista tai pakota.

– Osakepääoman menettämisestä voi vetää johtopäätöksiä, Härkönen toteaa.

Hämeenlinna on tietoinen asiasta

Hämeenlinnan liiketoimintajohtaja Kari Suokas kertoo, että kaupunki on tietoinen Sunny Car Centerin tilinpäätöksestä ja siitä, että omien pääomien menettämistä ei ole kirjattu kaupparekisteriin.

– Osakeyhtiölakia ei ole noudatettu, Suokas sanoo.

Sunny Car Centerin SCC:n tilinpäätös antaa heikon kuvan yhtiön taloudenhoidosta. Oman pääomansa menettäneen yhtiön palkkakulut olivat toissa tilikaudella lähes puoli miljoonaa euroa. Taseessa on velkaa lähes 4,6 miljoonaa euroa.

SCC:n kaupparekisteriin toimittamat tilinpäätöstiedot eivät sisällä liitteitä, joten on vaikea päätellä, mitä liikevaihto, kulut ja velat sisältävät. Kun liiketoimintaa on vain autokaupan keskuksen markkinointi, liikevaihto on ilmeisesti ennakkomaksuja tai sopimuksista kirjattuja tulevia rahavirtoja. Autokaupan keskuksen kiinteistö ei ole SCC:n eikä sen kiinteistöyhtiön omistuksessa.

Palkkamenot puoli miljoonaa

Markkinointiyhtiö on toiminut raskailla kuluilla. Yhdessä vuodessa palkkoihin on mennyt 485 000 euroa, lähes yhtä paljon rahaa kuin yhtiöön on kaikkiaan pumpattu pääomia. Ostot ovat olleet 1,8 miljoonaa euroa, mutta tuloslaskelmassa ne on kuitattu varastojen lisäyksenä.

Markkinointiyhtiöllä on pitkäaikaista velkaa liki 3,4 miljoonaa euroa. Ostovelkoja ja ”muita velkoja” on yhteensä satoja tuhansia euroja.

SCC:n viime tilikausi päättyi marraskuun lopussa eikä tältä jaksolta ole käytettävissä tilinpäätöstä. Yhtiön pitäisi ostaa autokaupan keskukselle maata reilulla 8 miljoonalla eurolla. Kaupanteko on venynyt yli useiden määräaikojen.

Sunny Car Centerin osakas ja toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on ilmoittanut, että hankkeella on rahoittaja. Hänen mukaansa sijoittaja on kuitenkin asettanut ehdoksi Kaurialan runkokaavan ja liittymän Kirstulasta moottoritielle. Runkokaava valmistui viime keväänä. (HäSa)

 

 

Päivitys 19.2.2014: Uutiseen on julkaistu Markku Ritaluoman vastine. Linkki alla:

Päivän lehti

4.6.2020